Koliko ste koraka danas napravili?
 Foto: iStock
PRIRODNA TJELOVJEŽBA

Hodanje je najbolji lijek

Najjednostavnija, najprirodnija i najdostupnija tjelesna aktivnost je hodanje.

Jedino što vam je za nju potrebno su ugodne tenisice ili cipele i malo vremena. Liječnici kažu da je barem pola sata šetnje na dan ključno za dobro zdravlje i da produžava život. Još je Hipokrat hodanje nazvao 'najboljim lijekom za čovjeka'. Osim što odlično djeluje na organizam, čini dobro i našoj psihi.

Mala mogućnost ozljeda

Za bolje zdravlje nije čak ni potrebno hodati 30 minuta u komadu nego se zbrajaju svi naši koraci u danu. Zato uvijek umjesto lifta birajte stepenice, a ako vam posao nije predaleko najbolje do njega idite pješice. Mjesta za hodanje uvijek ima, ali je najljepše u tjelovježbi uživati u prirodi. Po zemlji je mekše hodati nego po asfaltu pa ćete na njoj manje naprezati zglobove.

Bitno je pravilno držanje

Tijekom hodanja bitno je pravilno se držati s uzdignutom glavom te duboko disati. Rukama mašite od naprijed prema natrag, držeći laktove uz tijelo. Nemojte gaziti cijelim stopalom. Stanite na petu, a potom pritisak prebacujte na prste te se odgurnite. Zanimljivo je da tijekom šetnje radi više od 200 kostiju i 600-tinjak mišića našeg mišićnog sustava. Hodanje je odlična tjelovježba i za stariju dob jer nije iscrpljujuća aktivnost. Mogućnost lomova i ozljeda je vrlo mala. Prije dužih šetnji se istegnite kako biste izbjegli bolove u mišićima.

Jedan sat hoda troši oko 250 kalorija

Jednosatno lagano hodanje brzinom do pet kilometara na sat sagorijeva oko 250 kalorija. Ako hod ubrzate na osam kilometara na sat riješit ćete se 500 kalorija. Želite li smršavjeti, potrebno je hodati više od 45 minuta u komadu. Naime, masne naslage se tek tad počinju trošiti.

Devet dokazanih dobrobiti koje hodanje čini našem organizmu:

  1. Produžava život
  2. Smanjuje vjerojatnost od dijabetesa
  3. Pomaže mozgu da bolje radi
  4. Smanjuje krvni tlak
  5. Smanjuje rizik od srčanog udara
  6. Odlično za zdravlje kostiju
  7. Podiže raspoloženje
  8. Troši kalorije
  9. Ublažava nesanicu

Linker
27. travanj 2024 00:44