SHUTTERSTOCK
vrijedi isprobati

Cozy kardio - novi trend u vježbanju koji je zaludio društvene mreže. I ne izgleda uopće loše

Ovaj oblik vježbanja podrazumijeva ugodan ambijent, ukusan napitak, TV emisiju, film ili podcast te lagane pokrete koji će donijeti osjećaj ugode

Barem ste jednom u životu žustro potrčali za tramvajem ili autobusom, a kada ste u zadnjoj stotinki uletjeli unutra, vrlo je velika vjerojatnost da ste do sljedeće stanice dolazili do zraka. Ova, kratkotrajna epizoda trčanja može biti samo jedna od mnogobrojnih anegdota koje nam padaju na pamet kad pomislimo na kardio trening. Mnogi će u šali pomisliti na patnju nakon koje dolazi olakšanje. No, jedna je TikTok kreatorica sadržaja zauzela drugačiji pristup zagovarajući činjenicu da kardio vježbe moraju prije svega biti udobne.

Što je cozy kardio?

Ovaj oblik vježbanja podrazumijeva ugodan ambijent, ukusan napitak, TV emisiju, film ili podcast te lagane pokrete koji će donijeti osjećaj ugode.

- Želim da ugodan kardio bude pokret za žene kojim će vratiti dobar odnos prema vježbanju - rekla je Zuckerbrow u jednom od svojih TikTok videa koja je i sama krenula istim putem.

Ujutro, dok bi joj dečko odlazio na posao, Hope ne bi odlazila natrag u krevet, već u pidžami, uz upaljen televizor provodila lagane pokrete na traci za hodanje. Od ove rutine nastala je ideja za TikTok pokretom kojeg je nazvala ‘Cozy kardio.‘ Prvi video ove popularne influencerice prikupio je gotovo dva milijuna pregleda i iznjedrio uspješnu seriju koja ima tisuće inspiriranih sljedbenika.

Mršava, a nezadovoljna

Unatoč popularnosti i vjernim pratiteljima, Hope se susrela s mnogim kritičarima i to uglavnom s mišljenjem kako su vježbe koje provodi, bez imalo opterećenja beskorisne za tijelo. Kada je započela s intenzivnim treninzima Zuckerbrow je uspješno izgubila 45 kilograma, međutim, nije se osjećala nimalo ugodno ni opuštajuće.

- Taj sve ili ništa stav prema vježbanju u meni je uzrokovao puno straha i socijalne tjeskobe - rekla je Zuckerbrow koja je ponovno počela dobivati na težini, međutim, kako navodi, cozy kardio joj je pomogao u izlječenju.

image
SHUTTERSTOCK

Promjena načina razmišljanja o fitnesu

Borbu s osjećajem nelagode i straha psihoterapeutkinja Charlotte Fox Weber često viđa kroz praksu.

- Kad je u pitanju tjelovježba, puno je perfekcionista koji daju 100 posto od sebe. No, u suprotnosti s ovim stajalištem cozy kardio znači početi tamo gdje jeste, korak po korak, umjesto postavljanja očekivanja idealnih okolnosti - kaže Weber.

Ova psihoterapeutkinja ima puno klijenata koji se bore s tjelesnom težinom i kako navodi, vole vježbati sami baš zbog osjećaja ne izloženosti pogledima drugih.

- Vrijeme provedeno na traci za trčanje je nešto čemu se treba radovati, a ne se bojati - smatra Zuckerbrow dodajući kako većina njezinih videa govori o romantiziranju misli o vježbi.

U videu od minute i pol vidljivo je kako ova djevojka vježba ili hoda oko 20 sekundi. Ostatak rutine uključuje zabavne stvari poput kuhanja kave, postavljanja svjetla i paljenja svijeća.

Zdravstvene prednosti

Da Hopeina teorija ima koristi, složili su se i stručnjaci.

- Njezini TikTok videi stvarno djeluju utješno i imaju utjecaj na ljudsku svijest. Nisu zahtjevni i mogu se raditi iz udobnosti vlastite kuće. No, bez obzira koju metodu odabrali, na kraju dana mi samo želimo da se krećete - kaže Denise Chakoian, vlasnica i osnivačica fitness centra.

Chakoian koja je preživjela rak, oslanjala se na tjelovježbu kako bi održala svoje tijelo jakim tijekom procesa kemoterapije.

- Kod svakog sportaša oporavak je jednako važan kao i vježbanje. Naša su tijela nevjerojatna, međutim, doći će do točke kada će mu biti dosta - kaže ona.

Stoga, smatra da cozy kardio treninzi poput lagane šetnje kvartom, vježba istezanja i ostalo, mogu biti izvrsni za dane oporavka. Tako tijelo zadržavate cijelo vrijeme aktivno, ali ne radite nikakve intenzivne pokrete.

- Smanjenje barijere za ulazak u tjelovježbu također može biti od pomoći onima kojima odlazak u teretane izgleda zastrašujuće te su poput Hope iskusili posramljivanje tijela. Ako se ne osjećate atletskim tipom, mislim da je velika korist za mentalno zdravlje to što se ne uspoređujete s drugim ljudima - kaže Weber.

Kako ga inkorporirati u vlastitu rutinu

Dok su pratitelji na društvenim mrežama i dalje inspirirani trendom, Hope nastavlja kreirati sadržaj užitka pokretanja tijela.

- Želim da ljudi znaju da ovo nije nešto što morate raditi u pet ujutro. Cozy kardio možete raditi u bilo koje doba dana - zaključila je.

Za nekoga to može biti noćna šetnja psa kada je jesenji zrak još uvijek dovoljno topao.

Linker
25. travanj 2024 14:10