SHUTTERSTOCK
Zanimljivo

TikTok trend: ananas bi nam mogao pomoći da brže zaspimo. Što o tome kažu znanstvenici?

Ispostavilo se da je ananas voće s prirodno bogatim izvorom melatonina

Na društvenim mrežama svakodnevno možemo naići na bezbroj savjeta i trikova o kućanstvu, ljepoti i zdravlju, kuhanju i slično. Među njima nerijetko se potiču i trendovi koji nevjerojatnom brzinom preplave svijet. Jedan od nedavnih je i popularni trik s ananasom s preko 46 tisuća pregleda. Naime, ovaj trend potiče jedenje ananasa prije spavanja kao učinkovitu metodu za san.

Trik

- Jedenje ananasa prije spavanja pomaže mi da brže zaspim i imam kvalitetan san - rekla je Tik Tokerica Emma Leigh.

S njom se složila certificirana zdravstvena trenerica, Valerie Ribon koja je objasnila da ovo tropsko voće povećava proizvodnju melatonina. Osim toga, ananas je koristan protiv nadutosti i za bolju probavu. Uz nju, još je jedan liječnik, također korisnik ove popularne mreže potvrdio učinkovitost konzumacije ananasa.

- Melatonin, hormon koji se nalazi u ananasu, stvara ga epifiza u mozgu, koja je u međusobnoj vezi s našim cirkadijalnim ritmom. Kada pojedete ananas prije spavanja, razina melatonina se povećava što pomaže brzom i dubokom snu tijekom cijele noći - kaže dr. Mandell.

Što kaže znanost o poveznici ananasa s boljim snom

Prema kliničkoj studiji iz 2013., zdravi sudionici su jeli određeno voće poput ananasa, banana i naranči, jedno po jedno. Istraživači su otkrili da su pojedinci koji su konzumirali ananas doživjeli povećanje razine melatonina od nevjerojatnih 266 posto, u usporedbi s povećanjem od 180 posto kod onih koji su jeli banane te 47 posto kod onih koji su konzumirali naranče.

Ako imate problema sa spavanjem, razmislite o uvođenju i ove slatke rutine.

Linker
25. travanj 2024 04:08