SHUTTERSTOCK
Rješenje postoji

Zbog ovih neugodnih simptoma i vi patite u tišini... Nema više razloga za to

Kod svakog pojedinca okidač za ova stanja mogu biti stres, anksioznost, loša prehrana bez vlakana, upalne bolesti crijeva i zatvor

O problemima rektalnog ekosistema malo se govori, a simptomi mogu biti izuzetno je neugodni i pogađaju velik broj populacije. Funkcije svakog pojedinog dijela ljudskog organizma fasciniraju, a posebno ih postajemo svjesni kada se jave razne nelagode.

Kada su u pitanju problemi u rektalnom području, važno je razlikovati na kojem se točno mjestu javljaju nelagode - u rektumu ili anusu. Anus je otvor na kraju probavnog trakta gdje stolica napušta tijelo, a rektum je dio probavnog trakta iznad anusa gdje se zadržava stolica prije nego izađe iz tijela kroz anus. Ova distinkcija je vrlo važna kako biste sami mogli definirati simptome koji vam se javljaju i eventualno prijavili svom liječniku.

Studije pokazuju da ljudi koji imaju određene analne simptome koji ih muče, često to skrivaju od liječnika i izbjegavaju preglede unatoč tomu što im to utječe na kvalitetu života.

Iako se uz analne probleme najčešće vežu hemoroidi, postoji još različitih stanja koja mogu uzrokovati neugodnosti i iritacije u ovom području. To mogu biti:

  • Analna fisura - odnosno ranice na sluznici anusa praćena jakim bolovima tijekom i neposredno nakon vršenja nužde. Do ovih problema na sluznici dolazi najčešće zbog tvrde stolice ili dugotrajnog proljeva, ali mogu nekada nastati i od upalne bolesti crijeva ili spolno prenosivih bolesti koje zahvaćaju anorektalno područje. Akutne, odnosno trenutne analne fisure obično su površne i plitke, dok se, za razliku od njih, kronične, odnosno dugotrajne fisure mogu proširiti dublje i zahtijevaju pomoć proktologa.
  • Analni apsces tj. natečena, bolna nakupina gnoja u blizini anusa. Većina analnih apscesa nalazi se blizu otvora anusa.
  • Analna fistula je ostatak starog analnog apscesa nakon što je iscurio. Povezuje srednji dio analnog kanala s površinom kože. U nekim slučajevima otvor fistule na površini kože u kontinuitetu ispušta gnojnu ili krvavu tekućinu. U drugim slučajevima, otvor fistule se privremeno zatvori pritom uzrokujući ponovnu pojavu analnog apscesa.
  • Hemoroidi - možda i najpoznatiji uzrok analne boli kod kojih se proširuje lumen krvnih žila unutar i oko anusa. Do ovog stanja dolazi zbog naprezanja tijekom pokretanja crijeva, zbog genetike, starenja, prehrane ili sjedilačkog načina života.

Kod svakog pojedinca okidač za ova stanja mogu biti stres, anksioznost, loša prehrana bez vlakana, upalne bolesti crijeva i zatvor.

Kako si pomoći?

Osim promjene načina života koji uključuje smanjenje stresa možemo učiniti dodatne korake kako bismo si olakšali:

  • Uvesti tople kupke
  • Prakticirati tehnike opuštanja i dijafragmalnog disanja
  • Unositi dovoljno tekućine u tijelo (vode), a smanjiti kofein i alkohol
  • Prilagoditi prehranu te povećati unos vlakana
  • Uzimati proizvode na bazi butiratne kiseline
  • Voditi dnevnik prehrane
  • Provoditi redovitu tjelesnu aktivnost
image
Promo

Isprobajte Proctosal rektalnu kremu ili Proctosal mikroklizme

Kod susretanja s neugodnim problemima na anusu ili u rektumu, možete si pomoći uz inovativno i učinkovito rješenje za očuvanje rektalnog područja i ublažavanje hemoroidalnih stanja. PROCTOSAL rektalna krema i rektalne mikroklizme posebno su formulirane za rektalni ekosistem. Oba proizvoda kreirana su na bazi natrijevog hijaluron butirata i dimetikona u obliku patentirane molekule Ithabut®. Ithabutova hijaluronska kiselina vlaži rektalnu sluznicu, a hvaljena butiratna kiselina može pomoći u njenom obnavljanju, zacjeljivanju fisura te joj vraća funkciju i cjelovitost. Dimetikon djeluje kao barijera na sluznici štiteći tkivo rektuma od daljnjih oštećenja, primjerice, tijekom pražnjenja crijeva.

Formulacija PROCTOSALA jedinstvena je na hrvatskom tržištu. Pomaže u liječenju hemorodialnih stanja te u procesima ponovne epitelizacije i normalizacije analne sluznice. Drugim riječima, potiče cijeljenje tkiva te istovremeno umanjuje mogućnost nastanka novih oštećenja tijekom pražnjenja.

image
Promo

Zdravlje je na prvom mjestu

Ako se problemi u anusu i rektalnom području ponavljaju, važno je pravovremeno reagirati i obratiti se svom liječniku radi odgovarajuće procjene i dijagnoze. Unatoč tome što se radi o intimnom dijelu tijela i samim time nije ugodno o njemu govoriti, zapamtite - zdravlje je uvijek na prvom mjestu.

Brinite o svom rektalnom ekosistemu!


S​ponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pontus Pharmom


Izvori:

Linker
23. travanj 2024 11:47