Ako imate uredski posao, potrudite se prošetati po sobi najmanje pet minuta svakih sat vremena
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
pomoći ima

O njima nitko ne voli pričati, ali gotovo ih svatko u nekom trenutku života iskusi na vlastitoj koži...

Nisu ugodni, a mogu biti i vrlo bolni, no, na sreću, prirodnih i vrlo blagih rješenja za liječenje ima mnogo. Što je još bolje, ima načina i da spriječite njihovu pojavu

Hemoroidi su povećane i otečene žile u donjem dijelu rektuma i anusa. Mogu krvariti i postati nadražene, naročito prilikom pražnjenja crijeva, a ako se ne liječe, mogu postati vrlo neugodni i bolni. Postoje dvije vrste hemoroida -unutrašnji i vanjski. Unutrašnji hemoroidi su duboko u rektumu, obično se ne vide izvana, ne osjećaju se i bezbolni su. Vanjski hemoroidi su ispod kože koja okružuje anus i bolni su zbog osjetljivih živaca kojima je okružen anus. Naravno, postoje mnoge kreme i gelovi za liječenje hemoroida, ali još je više prirodnih načina koji vam mogu pomoći da ih brže izliječite, ali i da spriječite njihov ponovni nastanak.


Izbjegavajte sjedenje

Ako imate uredski posao, potrudite se prošetati po sobi najmanje pet minuta svakih sat vremena kako biste smanjili rektalni pritisak koji uzrokuje hemoroide. Ako ste fizički aktivni, izbjegavajte bicikl jer kod vožnje bicikla također dolazi do kontinuiranog rektalnog pritiska. Radije odaberite aktivnost poput 20 do 30 minuta žustrog hoda koji će potaknuti rad crijeva.


Pripremite toplu kupku

Topla voda pospješuje krvotok, što pomaže da otečene žile splasnu, smanjuje upalu i rizik od infekcije. Kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti tople vode, napunite kadu toplom vodom, zatim sjednite u nju tako da su vam koljena podignuta i savijena. Tako će područje na kojem su hemoroidi biti maksimalno izloženo djelovanju tople vode. Bilo bi dobro da prije nego što sjednete u kadu, u vodu ubacite šaku gorke soli (magnezijev sulfat) jer će ona još bolje potaknuti hemoroide na stezanje. Druga varijanta je da u vodu ubacite mješavinu od po dvije jušne žlice gorke soli, sode bikarbone i jabučnog octa. Takva topla terapeutska kupka naziva se sitz kupka, a primjenjuje se za zacjeljivanje i čišćenje područja genitalija i anusa. Učinkovita je za kućno liječenje hemoroida, analnih pukotina ili kroničnog zatvora, ali i drugih problema u tom području. Već samo namakanje u toploj vodi bez ikakvih dodataka može ubrzati proces ozdravljenja poboljšanjem protoka krvi u zahvaćenom području. Osim u kadi, takvu kupku možete provoditi i u okrugloj plitkoj posudi koja se stavlja na toaletnu školjku, a kupuje se u ljekarnama ili trgovinama medicinskom opremom. Plastična posuda leži na dasci i ima otvor tako da se voda koja se eventualno prelije izlijeva u zahod. Za sitz kupke možete kupiti i vrećice u kojima su već pomiješani spomenuti sastojci terapeutskog djelovanja.


Ohladite bolno područje

Kod pojave hemoroida dolazi do oticanja krvnih žila, no hladnoća može pomoći da se one stegnu, a to će donijeti i osjećaj olakšanja te ublažiti bol, nadraženost, žarenje i svrbež. Napunite vrećicu ledom, omotajte oko nje tanku čistu krpu (led ne treba stavljati direktno na bolno područje jer može oštetiti tkivo) i sjedite na njoj oko 20 minuta. Već u prvim trenucima osjetit ćete olakšanje. Ako je potrebno, ponovite postupak, ali pričekajte najmanje 10 minuta između svake primjene ledenog obloga.


Oprezno čišćenje bolne zone

Svakodnevno tuširanje zamijenite toplom kupkom kako biste analnu zonu mogli namakati u vrućoj vodi. Nemojte koristiti sapun ni ikakva sredstva za čišćenje na bazi alkohola, kao niti mokre maramice s bilo kakvim dodacima za čišćenje analnog otvora jer će to samo pogoršati stanje hemoroida. Ne brinite se, vruća voda je sasvim dovoljna da očisti tu zonu. Kad izađete iz kade, za sušenje analne zone ne koristite ručnik, već je lagano posušite sušilom za kosu.


I esencijalna ulja pomažu

Nažalost, esencijalna ulja često su zanemarena kao prirodno i jednostavno kućno sredstvo za liječenje hemoroida. Protuupalna aktivnost esencijalnih ulja steže otečene žile, a to može spriječiti ponovnu i učestalu pojavu hemoroida. Uz to, esencijalna ulja sadrže i neke korisne hormone, vitamine i nutrijente koji mogu biti korisni za ublažavanje ovog problema.

● Ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca ima antiseptička i protuupalna svojstva te može smanjiti otok i svrbež koje uzrokuju hemoroidi. Pomiješajte 2 kapi ulja čajevca s 1 čajnom žličicom ricinusova ulja, namočite vaticu u tu mješavinu te je stavite na zahvaćeno mjesto. Postupak možete ponavljati dva puta tjedno.

● Ulje pačulija

U rijetkim slučajevima rupture ili puknuća hemoroida ovo ulje može pospješiti rast i obnavljanje oštećenog tkiva. Za što bolji učinak pomiješajte 3 kapi ulja pačulija sa 1 čajnom žličicom ulja slatkog badema te nanosite na zahvaćenu zonu jednom dnevno.

● Ulje tamjana

Da biste iskoristili njegova iscjeljujuća svojstva, pomiješajte 2 kapi esencijalnog ulja tamjana sa 2 jušne žlice tekućeg lanolina i nježno umasirajte mješavinu u analnu zonu.

image
Pomaže čak i rajčica. Zrelu rajčicu dobro operite, prerežite napola i umotajte u gazu. Uz lagani pritisak položite na zahvaćenu zonu te držite nekoliko minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Što češće u ležeći položaj

Kako liječiti hemoroide bez krema i gelova? Jednostavno tako da smanjite pritisak s bolnu analnu zonu, i to tako što ćete pola sata ležati na kauču s nogama na povišenom. Na taj način ćete poboljšati cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u analnoj zoni, što će vam donijeti olakšanje. Ponovite to nekoliko puta dnevno.


Udobna odjeća

Možda vam se to ne čini važnim, ali jest, jer odgovarajuća odjeća itekako ima utjecaj na stanje i razvoj hemoroida. Preporučuje se nošenje široke pamučne odjeće koja omogućuje tijelu disanje i udobnog pamučnog donjeg rublja. Takva će odjeća omogućiti brže cijeljenje rana, smanjiti nadraženost i spriječiti pogoršanje hemoroida i upalu. Osim toga, udobna, pamučna odjeća može pomoći u sprečavanju razvoja hemoroida kod osoba koje su tome sklone.


Koristite običan toaletni papir

Obojeni i parfimirani toaletni papiri sadrže kemikalije koje mogu nadražiti osjetljivo područje s hemoroidima. Kad trebate obrisati analnu zonu, koristite običan, bijeli i bezmirisni toaletni papir ili vlažnu maramicu bez mirisa i alkohola. Nakon brisanja na zahvaćenu zonu blazinicom nanesite hidratantnu kremu koja ne sadrži parfem.


Mažite vazelinom

Na bolno mjesto utapkajte malo vazelina kako biste ublažili bol i ubrzali cijeljenje.


Ne odgađajte veliku nuždu

Zadržavanje stolice zbog straha da će pražnjenje biti bolno može dovesti do zatvora, a to znači da ćete se morati jako napinjati kod idućeg pražnjenja, što će sigurno biti još bolnije. Štoviše, jako naprezanje prilikom pražnjenja može izazvati snažan pritisak u trbušnoj šupljini i uzrokovati hemoroide. Dakle, nemojte odgađati pražnjenje ni onda kad nemate hemoroide (zato što ne stignete na zahod ili želite pričekati da dođete u vlastiti zahod i slično) jer je puno jednostavnije spriječiti hemoroide nego ih poslije liječiti.

Oblog od čaja

Bol i neugodu koju uzrokuju vanjski hemoroidi možete ublažiti tako da na njih stavite toplu, vlažnu vrećicu čaja. Taninska kiselina u čaju pomoći će u smanjenju otečenosti i ublažavanju boli te će potaknuti zgrušavanje krvi kako bi se zaustavilo krvarenje.


Kamilica

Kamilica je jedna od najčešće korištenih ljekovitih biljaka u svijetu zbog svojih protuupalnih i smirujućih svojstava. Kad se koristi topički, kamilica je prikladna za svaki tip nadraženosti i oštećenja kože. Analne kupke kamilicom djeluju umirujuće i ublažavaju simptome hemoroida. Za trenutačno olakšanje šaku cvjetova kamilice prelijte vrelom vodom. Kad se voda malo smlači, procijedite, prelijte u lavor, bide ili posudu za sitz kupku te analnu zonu namačite u kamilici 15 do 20 minuta. Možete i namočiti gazu u čaj od kamilice te staviti kao oblog direktno na bolno mjesto i također ostaviti da djeluje 15 do 20 minuta. Kupka od kamilice smanjit će upalu, pečenje i svrbež u analnoj zoni.

image
Mazanje zahvaćenog područja kokosovim uljem također može biti od pomoći kod problema s vanjskim hemoroidima. Smanjuje nadraženost i oticanje, smiruje te smanjuje svrbež i bol
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Oblog od krumpira ili blitve

Možda vam to zvuči neobično, ali oblog od krumpira je iznenađujuće učinkovit kućni lijek protiv hemoroida. Kad se nariba, krumpir ima adstringentno djelovanje i smiruje bol. Osim krumpira, i blitva ima protuupalno i umirujuće djelovanje te se stoga nerijetko koristi za ublažavanje simptoma hemoroida. Uzmite svežanj blitve, dobro operite listove i stavite u hladnjak da se ohlade. Nekoliko listova poput obloga stavljajte na bolno mjestu najmanje tri puta dnevno.


Rajčica

Vjerovali ili ne, čak je i rajčica od velike pomoći u slučaju hemoroida jer sprečava razne vrste infekcija i pospješuje cijeljenje rana. Zrelu rajčicu dobro operite, prerežite napola i umotajte u gazu. Uz lagani pritisak položite na zahvaćeno mjesto i držite nekoliko minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.


Hamamelis

Hamamelis obiluje taninom, koji pomaže u sužavanju krvnih žila. To je prirodni protuupalni lijek i antioksidans koji ujedno ima adstringentno djelovanje. Natopite vatu hidrolatom hamamelisa i pritisnite na hemoroid.


Kokosovo ulje

Mazanje zahvaćenog područja kokosovim uljem također može biti od pomoći jer smanjuje nadraženost i oticanje, smiruje te smanjuje svrbež i bol.


Aloe vera

Aloe vera ima protuupalna svojstva i pomaže u cijeljenju rana. Može smanjiti nadraženost, pečenje, svrbež i oticanje. Može se nanositi direktno na anus, a za još veći osjećaj olakšanja možete aloe veru zamrznuti te nanijeti na bolno mjesto ohlađenu. Imajte na umu da aditivi i konzervansi u nekim gelovima od aloe vere mogu pogoršati stanje pa obratite pažnju na stupanj čistoće aloe vere koju kupujete. Druga je mogućnost da zamrznete list aloe vere i potom ga direktno položite na bolno mjesto kako biste smanjili upalu i ublažili svrbež.


Gorka sol i glicerin

Ovo je možda manje poznata, ali vrlo učinkovita kućna terapija za hemoroide, naročito one bolne. Da biste pripremili smjesu koju ćete nanijeti direktno na zahvaćeno mjesto, potrebna su vam samo dva sastojka: gorka sol i glicerin. Pomiješajte 2 jušne žlice gorke soli s 2 jušne žlice glicerina te smjesu nanesite na gazu i položite na bolno područje. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta i ponavljajte postupak svakih šest sati sve dok bol ne nestane.


Prehrana protiv hemoroida

Ako tražite neki prirodni način da se riješite hemoroida, počnite s liječenjem iznutra, a to znači da morate malo promijeniti jelovnik. Osim uzimanja dovoljne količine vode radi sprečavanja zatvora, preporučuje se u jelovnik što češće uključiti sljedeće namirnice: brokulu, šljive, integralne žitarice, papaju, povrće (naročito blitvu), svježe voće i lanene sjemenke. Integralne žitarice su naročito važne u liječenju hemoroida, a zob, raž i ječam odlična su pomoć u pražnjenju i prevenciji nadraženosti. Uz to, vaš jelovnik treba sadržavati što više vlakana jer prehrana s visokim udjelom vlakana može smanjiti krvarenje i bol koje uzrokuju hemoroidi. Neka vaši obroci obiluju voćem i povrćem bogatim vlaknima, smeđom rižom, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima jer će to omogućiti najbrže ublažavanje simptoma hemoroida. Kad je riječ o unosu tekućine, preporučuje se piti između šest i sedam čaša mineralne vode dnevno, dok bi sva alkoholna i zaslađena pića te ona koja sadrže kofein trebalo izbjegavati.


Što ne smijete jesti

Kakao, papar, senf i previše začinjeni umaci nisu dobar izbor u slučaju da imate hemoroide jer će samo još više nadražiti analno područje. Treba izbjegavati i kiselu hranu, tartufe, paprike i rotkvice, preslanu hranu, jako pikantnu i začinjenu hranu i pržena jela.

Linker
19. ožujak 2024 20:24