SHUTTERSTOCK
Nelagodan problem

Sramimo se o tome pričati, ali ova neugodna bol se može javiti svima! Evo kako je liječiti

Proktalgije su bolovi ili grčevi koji se javljaju oko stražnjice i rektuma, tzv. analni bolovi. Javljaju se kao rezultat grčeva mišića dna zdjelice, mišića analnog sfinktera ili mišića rektuma


Bolovi su dio našeg života. Doživljavamo glavobolje, udarce, križobolje, a mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela pa tako i u rektalnom području.

Proktalgije su bolovi ili grčevi koji se javljaju oko stražnjice i rektuma, tzv. analni bolovi. Javljaju se kao rezultat grčeva mišića dna zdjelice, mišića analnog sfinktera ili mišića rektuma. Budući da je ovo stanje nepredvidljivo, liječnicima je teško dijagnosticirati, a istraživačima proučavati navedeni problem. Isto tako, oboljelima je obično neugodno govoriti o ovim problemima.


Simptomi:

  • grčevi mišića u/oko područja donjeg rektuma ili u/oko kanala anusa
  • bol koja se javlja iznenada i obično bez upozorenja
  • bol koja traje samo nekoliko sekundi, iako u nekim slučajevima može trajati i do 30 minuta

Nažalost, analna bol je ponekad toliko intenzivna da može noću probuditi osobu iz čvrstog sna, ali i zahtijevati izostanak s posla. Isto tako, može ograničiti druge aktivnosti oboljelog.

Svaka osoba može doživjeti ovo stanje, ali obično se ne javlja prije početka puberteta i čini se da pogađa više žena nego muškaraca, prema jednoj recenziji iz 2017. godine.


Koji su uzroci?

Postoje mnoga stanja koja mogu dovesti do proktalgija:

  • Hemoroidi - to je čest uzrok analne boli, osobito kada jedan od hemoroida dobije krvni ugrušak (trombozirani hemoroidi). Ako je to slučaj, možda ćete moći osjetiti nježnu kvržicu. Često su im sklone i trudnice.
  • Analna fisura - ovo je pukotina na koži oko anusa, to je oštećenje sluznice obično uzrokovano tvrdom stolicom. Bol je mnogo jača kada obavljate nuždu, a tada se može javiti i malo krvi.
  • Karcinom - rak anusa ili rektuma može biti uzrok boli, no obično postoje dodatni simptomi. To je obično dugotrajnija bol, a može biti jača tijekom obavljanja nužde. Isto tako, može se javiti krv na donjem rublju ili pomiješana s izmetom.
  • Apsces ili čir - nakupina gnoja može potaknuti bolove.
  • Stres - u nekim su slučajevima osobe su bile pod jačim stresom neposredno prije grčeva.
  • Sindrom iritabilnog crijeva - obično uzrokuje rijetku stolicu ili zatvor, bolove u trbuhu i nadutost, ali ponekad može biti praćen analnom boli.
  • Crohnova bolest i ulcerozni kolitis - to su stanja u kojima su crijeva upaljena. Obično uzrokuju i druge simptome kao što su proljev, krv i sluz u izmetu te bolove u trbuhu.

Zbog brojnih uzročnika, dijagnosticiranje uzroka proktalgija može biti vrlo teško te može zahtijevati nekoliko pristupa i pregleda prije nego što se nađe rješenje.


Kako se liječi?

Proktalgije ne uzrokuju nikakvu dugotrajnu štetu ljudima, ali to je izrazito bolno stanje pa se liječenje fokusira na ublažavanje boli. Možete isprobati neke prirodne metode koje vam mogu pomoći:

Prehrana

Vlakna imaju važnu ulogu u probavi, a uravnotežena prehrana bogata vlaknima može pomoći da stolica bude mekana i redovito prolazi. Odličan izbor su cjelovite žitarice, voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke.


Hidratacija

Možete se voditi pravilom od osam čaša na dan jer za većinu ljudi je to dovoljno. Naravno, to ne mora biti samo voda, možete odabrati i čajeve. Hidratacija pomaže organizmu i njegovom optimalnom radu, a istovremeno omekšava stolicu. Stoga, nastojte redovito unositi tekućinu.


Kupka

Topla kupka pomaže vam očistiti međicu, ali i olakšati bolove ili svrbež u genitalnom području. Također može pomoći u opuštanju analnog sfinktera i smanjenju grčeva i analne boli.


Tehnike opuštanja

Metode opuštanja kao što su meditacija, vježbe dubokog disanja i joga mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe i stresa.

image
Promo

Ako kućni lijekovi ne pomažu...

Na hrvatskom tržištu je sada dostupno novo, dokazano učinkovito rješenje za očuvanje rektalnog ekosistema i hemoroidalnih problema pod nazivom PROCTOSAL, a dolazi u obliku rektalne kreme i rektalne mikroklizme. Oba proizvoda kreirana su na bazi natrijevog hijaluron butirata u obliku patentirane molekule Ithabut ®, i dimetikona. Ithabutova hijaluronska kiselina vlaži rektalnu sluznicu, a hvaljena butiratna kiselina pomaže u njenom obnavljanju, zacjeljivanju fisura, kod krvarenja te joj vraća funkciju i cjelovitost. Dimetikon, kao dodatna tvar, stvara mukoadhezivni gel te djeluje kao barijera na sluznici štiteći tkivo rektuma od daljnjih oštećenja, primjerice, tijekom pražnjenja crijeva.

Formulacija PROCTOSALA jedinstvena je na hrvatskom tržištu. Pomaže u liječenju hemoroidalnih stanja te u procesima ponovne epitelizacije i normalizacije analne sluznice. Drugim riječima, potiče cijeljenje tkiva te istovremeno umanjuje nastanak novih oštećenja tijekom pražnjenja. PROCTOSAL rektalna krema i mikroklizma dostupne su u svim ljekarnama i online.


Brinite o svom rektalnom ekosistemu!


S​ponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pontus Pharmom


Izvori:

Linker
05. ožujak 2024 18:53