U ljekovite svrhe ponajprije se koristi ulje boražine
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Tamara Franjić
Tamara Franjić
POPIS JE DUGAČAK

Zašto volimo boražinu? Pomaže kod autoimunih i krvožilnih bolesti, a djeluje i protiv nekih vrsta tumora

17. ožujak 2021.
Pomaže i kod mršavljenja i dobar je diuretik. Istraživanja su potvrdila pozitivan utjecaj ulja boražine na reumatoidni artritis

Biljka prepoznatljivog plavog cvijeta u obliku zvijezde ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. Djeluje protuupalno, pomaže kod kožnih tegoba, autoimunih i krvožilnih bolesti, uravnotežuje hormone i razinu glukoze, snažan je antioksidans, djeluje i protiv nekih vrsta tumora, pomaže kod mršavljenja, diuretik je. Korisna je za oči, ublažava teškoće PMS-a i menopauze. Osim toga podiže energiju, koncentraciju i imunitet.

Djeluje protiv apatije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ. Čaj od boražine dobar je za ispiranje usne šupljine, zaštitu zuba i desni. U ljekovite svrhe ponajprije se koristi ulje boražine. Ono se dobiva hladnim tiještenjem sjemenki, a glavna su mu vrijednost nezasićene masne kiseline. Boražina je najbolji prirodni izvor gama-linolenske kiseline, koja ima snažno protuupalno djelovanje. Sadrži i velike količine omega-3 i omega-6, palmitinske i oleinske kiseline.

image
(BORAGO OFFICINALIS) - oštrolist, borač, poreč, krastavica, jezik volovski
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Protuupalno djelovanje


Zahvaljujući tom protuupalnom djelovanju ulje boražine uzima se oralno kod upale bubrega i mjehura, kod upale vena, ali i protiv svih upalnih stanja. Primjerice, istraživanja su potvrdila utjecaj ulja boražine na poboljšanje stanja kod reumatoidnog artritisa (RA). U jednom je istraživanju 37 osoba oboljelih od RA primalo ili ulje boražine (sa 1,4 g GLA) ili placebo (ulje sjemena pamuka) svaki dan tijekom 24 tjedna. Kod onih koji su uzimali placebo nije primijećeno poboljšanje, a oboljelima koji su uzimali boražinu zglobovi su postali pokretljiviji, smanjio se broj otečenih zglobova i jutarnja ukočenost. U drugom je istraživanju 56 sudionika s reumatoidnim artritisom uzimalo kapsule ulja boražine sa 2,8 g GLA ili placebo (ulje suncokretovih sjemenki) svaki dan. Nakon šest mjeseci 64 posto onih koji su uzimali boražinu pokazalo je poboljšanje u pokretljivosti zglobova te u smanjenoj jutarnjoj zakočenosti, u usporedbi sa 21 posto onih na placebu. Ulje boražine primjenjuje se i izravno na kožu za liječenje rana i ožiljaka, kod strija i ekcema, ali i kod psorijaze i neurodermitisa. Osim toga ono održava normalnu funkciju kože, usporava boranje i potiče učvršćivanje kože.


RIZICI

Ulje boražine može usporiti zgrušavanje krvi. Stoga, ako se uzima istovremeno s antikoagulansima, može povećati rizik za krvarenje i stvaranje masnica.


Teme
Linker
12. rujan 2021 07:09