SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Zašto se propisuju diurietici i štete li srcu?

Diuretikom se rješavamo dijela tekućine i na taj način se snižava krvni tlak. Diuretik ne šteti, nego pomaže srcu

Imam 52 godine i prije desetak dana liječnik mi je propisao diuretik. U strahu sam jer ne znam šteti li srcu i kod kojih se simptoma preporučuje?

Zdravko P., Solin

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Vaš liječnik je sigurno imao razlog za uvođenje diuretika. Ti se lijekovi daju kod više bolesti i poremećaja. Najčešće je posrijedi popuštanje srca s pojavom oteklina na nogama, zatim povišeni krvni tlak, bolesti bubrega i još neka stanja. U slučaju popuštanja srca diuretikom se rješavamo viška tekućine koju dekompenzirano srce zadržava kako bi u nedostatku snage uz slabašan izbačaj krvi povećanim volumenom cirkulirajuće krvi nadoknadilo svoju nemoć, što u potpunosti ipak ne uspijeva. U slučaju povišenog krvnog tlaka diuretikom se rješavamo dijela tekućine i na taj način se snižava krvni tlak. Ne trebate biti u strahu, pridržavajte se uputa liječnika, diuretik ne šteti, nego pomaže srcu."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 14:55