FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Zašto se lijekovi moraju piti s mnogo tekućine?

Ako u uputi lijeka nije posebno navedeno, preporučuje se da se lijek popije s čašom od 2 dl vode (a ne samo gutljaj ili dva), a tako je i lakše progutati kapsulu

U uputi za uzimanje lijekova piše da ih treba uzimati s mnogo tekućine. Zašto se lijekovi moraju uzimati s dosta tekućine i što bi se dogodilo da se uzimaju s malo tekućine? Zbog infekcije sam morala uzimati antibiotik i prvi put mi je magistra u ljekarni naglasila da lijek treba uzimati s puno tekućine.

Olga S., Mostar

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Lijekovi za oralnu uporabu (tablete i kapsule) najčešći su oblici lijekova i najjednostavniji za uzimanje. Uzimaju se na usta i moraju prijeći put jednjakom do želuca i dalje do gornjeg dijela tankog crijeva, gdje najčešće dolazi do njihove apsorpcije. Treba ih progutati s tekućinom kako ne bi zapeli u jednjaku i izazvali moguće oštećenje sluznice jednjaka i kako bi se tableta što brže razgradila. Iz istih razloga vam je i preporučeno uzeti kapsulu s vodom. Ako u uputi lijeka nije posebno navedeno, preporučuje se da se lijek popije s čašom od 2 dl vode (a ne samo gutljaj ili dva), a tako je i lakše progutati kapsulu. Ostale se tekućine (mlijeko, sokovi…) ne preporučuju, najbolje je lijek popiti s vodom kako bi se izbjegle moguće interakcije sa sastojcima u mlijeku ili soku. Posebno se naglašava izbjegavanje soka od grejpa jer može promijeniti djelotvornost lijeka (povećati ili smanjiti apsorpciju)."

Linker
26. travanj 2024 05:17