SHUTTERSTOCK
Zlatni eliksir

Zašto biste zimi trebali konzumirati ghee i kako ga dodati u svoju svakodnevnu prehranu

Protuupalna svojstva gheeja mogu pružiti olakšanje i pridonijeti općem zdravlju zglobova i dišnih putova

Od jačanja imuniteta do održavanja topline tijela, ghee je superhrana koja je poželjni dodatak prehrani. Ovaj zlatni eliksir orašastog okusa, cijenjen zbog svojih zdravstvenih dobrobiti i bogatog okusa, jedna je od najomiljenijih zimskih namirnica.

Pet razloga zašto uvesti ghee u svoju prehranu

1. Prepun zdravih masnoća

Ghee je bogat izvor zdravih zasićenih masti, uključujući omega-3 i omega-9 masne kiseline. Ove masti igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja, osiguravanju održivog izvora energije i podržavanju vitalnih tjelesnih funkcija.

2. Sadrži protuupalna svojstva

Zima može pogoršati upalna stanja, poput bolova u zglobovima ili respiratornih problema. Protuupalna svojstva gheeja mogu pružiti olakšanje i pridonijeti općem zdravlju zglobova i dišnih putova tijekom hladnijih mjeseci.

3. Pospješuje probavu

Ghee se već dugo koristi u Ayurvedi zbog svojih probavnih dobrobiti. Sadrži kratkolančanu masnu kiselinu koja podržava zdravlje probavnog trakta. Konzumacija gheeja u umjerenim količinama može pomoći u održavanju zdrave sluznice crijeva, smanjenju upale i poticanju optimalne probave.

4. Grije

Prema Ayurvedi, ghee se smatra hranom koja grije, što znači da ima zagrijavajući učinak na tijelo. Tijekom zime, ghee može pomoći u zagrijavanju tijela kada je vani hladno.

5. Pospješuje apsorpciju hranjivih tvari

Zdrave masti u gheeju igraju ključnu ulogu u poboljšanju apsorpcije vitamina topivih u mastima kao što su A, D, E i K. Ti su vitamini neophodni za razne tjelesne funkcije, uključujući podršku imunološkom sustavu, zdravlje kostiju i kože. Stoga, uključivanje ovog zlatnog eliksira u zimsku prehranu može pridonijeti boljoj apsorpciji spomenutih vitalnih nutrijenata.

Kako uključiti ghee u svoju prehranu

  • Dodajte ghee u kavu ili čaj: Dodajte žličicu gheeja u jutarnju kavu ili čaj. Ovo ne samo da daje bogat, kremasti okus, već također daje dozu zdravih masti za pokretanje metabolizma.
  • Koristite ga za kuhanje povrća: Umjesto rafiniranog ulja, koristite ghee za kuhanje povrća.
  • Ghee s mlijekom od kurkume: Poznato zlatno mlijeko obogatite čajnom žličicom gheeja i osigurajte višestruke zdravstvene prednosti.
Linker
16. travanj 2024 00:00