SHUTTERSTOCK
neugledno, a zdravo

Nitko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, obiluje vitaminom C i regulira kolesterol

Jedenjem povrća povoljno djelujemo na imunitet i metabolizam

Možda nije lijepo poput rajčice ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, no korjenasto povrće važan je dio zdrave i pametno osmišljene prehrane. Smatra se da bi u dobro uravnoteženoj prehrani povrće trebalo činiti oko 50 posto u svakom obroku, pa bi dio te količine svakako trebao pripasti korjenastom povrću koje obiluje nutrijentima, a i dostupno nam je tijekom zime, pa tako i repa.

Bogata vlaknima

Repu tradicionalno jedemo ukiseljenu i pripremamo kao što bismo pripremili kiseli kupus, a ona i jest pripadnica porodice kupusnjača i rođakinja kupusa, kelja, brokule... No, bjelkasti korijen repe može se jesti i kuhan ili svjež - svjež na salatu, a kuhan kao varivo, prilog ili salata - a može se i peći ili pirjati. Ako vam ne odgovara njen gorkasto-ljutkasti okus, pokušajte pronaći mlađe biljke koje su slađe, jer bilo bi šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Ona pomaže regulirati kolesterol i pogoduje srčanom zdravlju, obiluje vitaminom C, dobra je za živčani sustav zahvaljujući visokom udjelu vitamina B6. Uz to, djeluje protuupalno, vjerojatno zbog učinka glukozinolata, sumpornih spojeva koji sudjeluju i u formiranju karakterističnog okusa repe. Sadrži nitrate koji mogu povoljno djelovati na zdravlje krvnih žila.

Bogata je vlaknima, što znači da može pružiti dulji osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele izgubiti kilograme na zdrav način. Ukiseljena repa odlično djeluje na crijeva.

image
SHUTTERSTOCK

Pirjana repa s lećom

Sastojci:

  • kisela repa
  • leća
  • luk
  • ulje
  • češnjak
  • lovorov list
  • papar
  • peršinov list
  • mljevena slatka paprika
  • voda po potrebi

Priprema:

  1. Leću stavite namakati u vodu nekoliko sati.
  2. Potom je stavite kuhati.
  3. Kada voda proključa, skinite posudu s vatre i odlijte vodu.
  4. Na zagrijanom ulju blago popržite luk.
  5. Isperite kiselu repu, pa ju dodajte luku.
  6. Dodajte papar, lovorov list, usitnjeni peršin i češnjak, te mljevenu papriku.
  7. Pirjajte uz povremeno miješanje oko 1 sat. Po potrebi dolijte malo vode.
  8. Potom dodajte leću i nastavite pirjati dok ona ne omekša.
  9. Gotovo jelo pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz kuhani krumpir ili palentu.
Linker
27. travanj 2024 07:07