SHUTTERSTOCK
ni pod razno

Zaboravili ste četkicu za zube, pa ste posudili partnerovu? Evo zašto je to grozna ideja

Namjerno ili slučajno korištenje tuđe četkice za zube može izložiti vaše zube, desni i usta čitavom nizu gadnih stvari

Svi smo bili u situaciji da smo zaboravili četkicu za zube i bili smo prisiljeni u hitnoj situaciji posuditi partnerovu, ali to može biti zaista jako loša ideja i može nanijeti ozbiljnu štetu oralnom zdravlju, upozorio je stomatolog Khaled Kasem.


Ozbiljna šteta

- Namjerno ili slučajno korištenje tuđe četkice za zube može izložiti vaše zube, desni i usta čitavom nizu gadnih stvari čak i ako to učinite samo jednom i pogotovo ako vaš partner temeljito ne četka zube - rekao je dr. Kasem u razgovoru za Express.co.uk. Objasnio je kako je mješavina bakterija u ustima "jedinstvena", pa je miješanje s „tuđim” bakterijama korištenjem četkice za zube, koja nije naša, loša ideja.

- Kada koristite tuđu četkicu za zube, izlažete usta novim bakterijama koje možda neće dobro reagirati s vašim postojećim bakterijama. Do 700 različitih vrsta bakterija može živjeti u našim ustima u bilo kojem trenutku i iako je većina dobra za nas, postoji nekoliko koje bi mogle nanijeti ozbiljnu štetu - napominje glavni ortodont jednog europskog ortodontskog lanca i predlaže da uvijek koristite vlastitu četkicu za zube, čak i ako to znači da ih imate više, odnosno po jednu u svakoj prilici.


Opasne bakterije

Najštetnije su bakterije povezane s karijesom i bolestima desni, streptokokne bakterije, porphyromonas gingivalis i treponema denticola, koje žive na četkicama za zube, a ugroženiji ste ako dijelite četkice.

A ni tu rizici ne prestaju. Najgora stvar koju možete učiniti je ako tuđu četkicu koristite odmah nakon partnera. Mokra četkica pogoduje većem rastu bakterija.

Stomatolog kaže da ako stvarno nemate drugog izbora, prvo biste trebali pričekati da se četkica za zube vašeg partnera osuši.


Nije kraj svijeta, ali budite oprezni

- Ako inzistirate na korištenju partnerove četkice za zube, barem prvo provjerite je li suha, jer će to osigurati da većina bakterija umre prije nego što je upotrijebite. Ako dijelite četkicu za zube s nekim koga već ljubite, to neće biti kraj svijeta, samo nemojte da to bude uobičajena navika i osigurajte da je četkica za zube suha prije nego što je upotrijebite. Ali uvijek je najbolje kupiti vlastitu četkicu za zube nego riskirati - ionako biste trebali mijenjati četkicu za zube svaka tri mjeseca - savjetuje stomatolog.

Linker
21. travanj 2024 14:42