SHUTTERSTOCK
Korisni savjeti

Stomatologinja otkrila: Pet stvari koje nikad ne bih napravila svojim zubima

Loša briga o zdravlju zubi sigurno dovodi do daljnjih zdravstvenih komplikacija

Zdravi zubi su puno više od samog čina izbjeljivanja, stavljanja ljuskica i raznih ortodontskih tretmana koji se uglavnom i primarno baziraju na estetici. Štoviše, kad je riječ o zdravlju, mnogi se još uvijek pitaju osnove o tome koliko je puta dnevno potrebno četkati zube i zašto je korištenje konca toliko važno. Ipak, ono što je većini poznato je da loša briga o zdravlju zubi sigurno dovodi do daljnjih zdravstvenih komplikacija. Unatoč glamuru, postoje osnove koje nikada ne bismo trebali izbjegavati, a koje i sama prakticira stomatologinja, Sharon Huang.

- Puno starijih od 30 godina ima bolesti desni, a sada statistike pokazuju da sve mlađi i mlađi ljudi umiru od srčanog i moždanog udara - izjavila je za Today dr. dent. med. Sharon Huang, dodajući da bakterije u ustima mogu dovesti do upale, koja pak može povećati rizik od srčanog udara.

image
SHUTTERSTOCK

Stomatologinja Huang ovih pet stvari koje nikad ne radi svojim zubima, a isto to savjetuje i ostalima:

1. Nikada ne preskačite čišćenje koncem

Četkica je osnova, no ipak ne može sve očistiti. Zato je za prostore između dva zuba potreban konac. Na pitanje koliko ga je puta dnevno potrebno koristiti, nema odgovora. Čistite kad god osjetite potrebu, međutim pravilno bi se zubni konac trebao koristiti prije pranja zubi kako bismo olakšali četkici obavljanje ostatka posla.

- Nekorištenje zubnog konca je poput tuširanja bez tekućeg gela za tijelo. Nemoguće je držati bakterije podalje bez čišćenja koncem - rekla je.

Iako loš zadah zvuči dovoljno odbojno, postojeće loše bakterije mogu napraviti ozbiljnu štetu.

- Bakterije agresivno jedu desni i kosti koje podupiru zube te putuju krvotokom u druge dijelove tijela pritom napadajući organe. Kako biste smanjili rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa i drugih bolesti povezanih s upalom je svakodnevno čišćenje koncem - kaže Huang.

2. Nikada ne pijte gazirana pića bez slamke

Mnogi uživaju u sitnim mjehurićima koja stvaraju gazirana pića, međutim baš ona mogu naštetiti zdravlju zubi.

- Gazirani napici su izrazito loši jer, između ostalog, nagrizaju zube. Uz to, bit će razlog za češći odlazak zubaru - govori.

Ipak za one koji doista ne mogu bez mjehurića, ova stomatologinja predlaže korištenje slamke.

- Ako baš morate, popijte gazirano piće na slamku, a potom zube odmah isperite vodom kako biste neutralizirali pH - savjetuje Huang.

3. Ne podliježite raznim trikovima za izbjeljivanje

Mnogi misle da su im potrebni skupi setovi za izbjeljivanje s plavim svjetlima uz pomoć kojih se uklanjaju tamne mrlje na zubima, međutim ovi će proizvodi možda djelovati potpuno suprotno i nanijeti više štete nego koristi.

- Svjetlost je vizualni mamac. Toplina dehidrira zube, čineći ih odmah bijelima - objašnjava stomatologinja i dodaje kako će se boja u trenutku kad se zubi rehidriraju, ponovno vratiti.

Čak i zubne paste za izbjeljivanje mogu biti štetne zbog raznih sredstva koji djeluju pogubno na zube i zato je važno dobro se raspitati kod svog stomatologa o tome koje paste koristiti.

- Mnoge paste za izbjeljivanje sadrže u sebi abrazivne sastojke koji doslovno ribaju mrlje, ali i vašu caklinu - objasnila je dodajući kako će iako će zubi izgledati svjetlije, dugoročno, ostati neželjene posljedice.

image
SHUTTERSTOCK

4. Nikada nemojte koristiti pomagala za poravnavanje zubi bez nadzora stručnjaka

Kao i kod ostalih zahvata na našem tijelu, i za one ortodontske prilagodbe važno je uputiti se stručnjaku ortodoncije.

- U nekim slučajevima pacijenti koji su kod kuće koristili neadekvatne alignere (prozirne udlage) i time napravili više štete nego koristi. Stoga, preporučujem da poravnavanje zubi prepustite profesionalcima - rekla je.

5. Nikada ne četkajte zube neposredno nakon jela

Iznenađujuće, zubi su mekani i četkanje odmah nakon jela može uništiti caklinu.

- Nakon što jedete, pH u ustima pada jer su enzimi pokrenuli proces probave. To traje 30 minuta i zato je važno pričekati - kaže ona te zaključuje da oni koji žele svježiji osjećaj u ustima prije isteka vremena, koriste jednostavnu metodu, ispiranje usne šupljine vodom.

Linker
27. travanj 2024 05:55