SHUTTERSTOCK
Pripazite

Skrivena veza. Loš zadah može biti potencijalni pokazatelj kroničnih bolesti

Oralna higijena izuzetno važna za cjelokupno zdravlje

Kad je u pitanju oralna higijena, dosljedni ste u svakom koraku. Zube perete redovito, čistite teško dostupna mjesta zubnim koncem, koristite vodicu za ispiranje i žvačete žvake. Ipak, unatoč svim nabrojenim postupcima i dalje imate problem s lošim zadahom. Poznato je da je oralna higijena izuzetno važna te da se iza svakog problema može skrivati neki zdravstveni problem. Koji su to problemi, a koji loši obrasci, objasnio liječnik dentalne medicine, dr. Kami Hoss.

Što uzrokuje neugodan zadah?

1. Refluks

Gastroezofagealna refluksna bolest uzrokuje vraćanje želučane kiseline natrag u jednjak. Ovo stanje također uzrokuje vraćanje neprobavljene hrane popraćeno kiselim mirisom pa time dolazi do neugodnog zadaha iz usta.

2. Bronhitis

Bronhitis prati upala sluznice bronha. Oboljeli kašlju i iskašljavaju sluzavi sadržaj, koji može biti proziran ili obojen, a često ga prati i loš zadah.

3. Dehidracija

Ako ste dehidrirani, tijelo neće proizvoditi dovoljno sline, što uzrokuje suha usta i višak bakterija te loš zadah u ustima.

4. Dijabetes

Kada je šećer u krvi visok, odnosno kad tijelu nedostaje inzulina, pojavljuju se ketoni koji uzrokuju loš zadah u ustima. Često ga uspoređujemo s mirisom trulog voća, odnosno s mirisom acetona. Ovaj simptom također može upućivati na neotkriveni dijabetes.

5. Dijeta

Iako su zdravi i prepuni antioksidansa, češnjak i luk često znamo izbjegavati ako nakon obroka planiramo izlaziti i to baš zbog intenzivnog mirisa iz ustiju. Uz dobro oralno zdravlje, nema razloga za brigu kad je u pitanju ova hrana. Ipak, neke dijete poput keto ili one s niskim udjelom ugljikohidrata mogu uzrokovati oslobađanje ketona poput acetona, baš kao i dijabetes.

6. Infekcije

Svaka infekcija nosa, sinusa, grla ili krajnika može uzrokovati loš zadah.

7. Problemi s bubrezima

Ako bubrezi ne funkcioniraju ispravno, ne mogu pravilno filtrirati minerale iz krvi koji se onda nakupljaju u tijelu. Zbog toga, možete osjetiti miris amonijaka u vašem dahu.

8. Problemi s jetrom

Kada jetra ne radi dobro, ne može regulirati šećer u krvi niti filtrirati toksine iz krvi. To može uzrokovati loš zadah s pljesnivim slatkastim mirisom.

9. Lijekovi

Neki lijekovi uzrokuju suha usta, dok drugi oslobađaju kemikalije u tijelu. Navedeno može biti još jedan uzrok lošeg zadaha.

10. Upala pluća

Može biti virusna ili bakterijska, a nakupljanje tekućine u plućima može izazvati neugodan miris koji prilikom iskašljavanja može izazvati loš zadah.

11. Nazalni sekret

Riječ je o stanju u kojem se osoba bori sa sekretom u grlu. Ako se sluz nakuplja u stražnjem dijelu grla, ona može doći do usta ili se nakupiti oko krajnika, uzrokujući loš zadah.

12. Pušenje

Upotreba duhanskih proizvoda uzrokuje nakupljanje tvari koje uzrokuju neugodan miris u ustima, dišnim putovima i plućima, a također uzrokuje suha usta. Također može uzrokovati oralne bolesti, koje također mogu uzrokovati loš zadah.

Linker
26. travanj 2024 15:28