Njegova su snaga eterična ulja i organske kiseline. Zahvaljujući fitokemikaliji cineolu koristi se za ublažavanje simptoma artritisa
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
čistač otrova

Uz ovaj začin kile se ne vraćaju! Ne samo da je snažan pokretač metabolizma, već je i moćan afrodizijak

Pokazuje značajna dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, protugljivična, antioksidativna pa i antikancerogena svojstva

Rođak peršina specifične arome poznat je i cijenjen začin, ima tvrdnji da je korijandar prva biljka koju su ljudi počeli jesti kao začin. Višestruko utječe na zdravlje. Potječe iz središnje Azije i južne Europe, izgledom podsjeća na peršin, naraste između 30 i 90 centimetara. Korijandar je dobar izvor prehrambenih vlakana. Lišće sadrži željezo, magnezij, kalcij, selen, cink, kalij, mangan te vitamine A, C i one B skupine. Njegova su snaga eterična ulja i organske kiseline. Primjerice, zahvaljujući fitokemikaliji cineolu, za koju se smatra da djeluje protuupalno, korijandar se koristi za ublažavanje simptoma artritisa.

image
cilantro, cimavica, korion, živica, kišnec; lat. Coriandrum sativum
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


I afrodizijak

Pokazuje značajna dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, protugljivična, antioksidativna pa i antikancerogena svojstva. Smatraju ga moćnim afrodizijakom - za jačanje spolne želje smrvljene sjemenke treba pomiješati s medom. U liječenju se koriste listovi, sjemenke, čajevi, biljne kapi, ulje koje se dobiva destilacijom nezrelih plodova. Potreban je oprez, jer u većim količinama može otrovati i omamiti čovjeka. Ljekovitih tradicionalnih namjena korijandra je mnogo - poboljšanje probave, pomoć kod gastritisa i čira, iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, upala mjehura i mokraćnih puteva, snižavanje tlaka, ublažavanje depresije, pa i pomoć kod zaraznih bolesti, poput vodenih kozica i ospica. Snažan je pokretač metabolizma, potiče izlučivanje vode i otrova pa je važan u detoksikaciji organizma. Jača jetru, ublažava alergije i menstrualne tegobe. Tradicionalno se koristi i za liječenje anemije zbog bogatstva željeza koje se lako apsorbira u krv. Savjetuje se obilno dodati svježe listove korijandra u juhu, salatu i druga jela, a možete ga i samljeti te umiješati u maslinovo ulje.


Regulira kolesterol

Korijandar se proučava kao prirodni lijek za snižavanje kolesterola. Ima indikacija da bi kiseline koje sadrži (linolenska, oleinska, askorbinska itd.) mogle pomoći u snižavanju razina "lošeg" i podizanju "dobrog" kolesterola. Lijek je protiv proljeva zahvaljujući spojevima kao što su alfa-pinen, limonen i borneol, koji imaju antibakterijska i protugljivična djelovanja. Esencijalno ulje korijandra djeluje antiseptički te se upotrebljava za sprečavanje i liječenje afti, a bonus je to što osvježava dah. Smatra se da poboljšava probavne procese jer potiče izlučivanje enzima i probavnih sokova u želucu. Neka istraživanja na životinjama pokazuju da bi korijandar mogao učinkovito stimulirati izlučivanje inzulina i snižavati šećer u krvi. Razumna upotreba korijandra smatra se sigurnom. Moguće su alergije na sjemenke i dermatitis nakon dodira s listovima. Trudnicama i dojiljama preporučuje se ograničena upotreba u jelima.


Dva čaja s korijandrom

Čaj od sjemenki pije se kod želučanih bolesti, slabe probave, proljeva, hemoroida. Jednu čajnu žličicu mljevenih sjemenki treba preliti šalicom vrele vode i ostaviti preko noći pa procijediti. Pije se po trećina šalice tri puta tijekom dana.

Kod upale mokraćnog mjehura mješavinu listova korijandra i peršina u jednakom omjeru treba preliti s pola litre kipuće vode i ostaviti 15 minuta. Procijediti. Čaj se pije nezaslađen prije svakog obroka i sat vremena prije spavanja. Da bi tretman bio uspješan, svaki dan treba popiti dvije litre ovog čaja.

Linker
26. travanj 2024 16:22