U koje doba dana vi lješkarite u svom naslonjaču?
 Foto: iStock
Zanimljivo istraživanje

U koje doba dana sagorijevamo najviše kalorija?

Najnovije istraživanje je pokazalo da unatoč radnjama koje obavljamo, na potrošnju kalorija snažno utječe unutarnji sat.

Da bi bilo opskrbljeno energijom i ispravno funkcioniralo, tijelo treba kalorije. One se troše bez obzira na to što čovjek radi.

Najnovije istraživanje je pokazalo da unatoč radnjama koje obavljamo, na potrošnju kalorija snažno utječe unutarnji sat. Tako dok samo sjedite na kauču u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima, potrošite 10 posto više kalorija nego ako to radite tijekom jutra.

Nametnuti ritam

Da bi saznali nešto više o unutarnjim sposobnostima tijela u potrošnji kalorija, znanstvenici su proveli istraživanje na sedam osoba. Potpuno su ih izolirali u laboratorijskim uvjetima. To je značilo da ispitanici nisu znali koji je dan, čak ni koje je doba dana. Svakoj je osobi bilo naloženo kada da ide spavati, kad je vrijeme za buđenje, a tijekom tri tjedna, koliko je trajalo ispitivanje, pomicali su im vrijeme određenih zadanih radnji za četiri sata. Budući da se njihovo tijelo nije bilo u stanju prilagoditi nametnutom ritmu, razvili su vlastite obrasce. Istraživači su mjerili brzinu metabolizma u različito doba dana kako bi ustanovili kako ispitanici troše kalorije.

Metabolička stopa

Otkrili su da je metabolička stopa bila najniža kasno, tijekom biološke "noći", a najviša oko dvanaest sati kasnije, u biološkom "poslijepodnevnim i večernjim satima". To bi značilo da ako želite intenzivnije trošiti kalorije, najbolje je razne aktivnosti, pa i vježbanje, ostaviti za navečer.

Linker
26. travanj 2024 16:11