Dr. Kosjenka Dermit, spec. ginekologije. FOTO: RANKO SUVAR CROPIX
dežurna ordinacija

Tko ne bi smio koristiti kontracepcijske pilule?

Pitali smo ginekologinju

Preboljela sam moždani udar u 42. godini i savjetovano mi je da više ne koristim kontracepcijske pilule. Kako one djeluju, tko ih treba izbjegavati i jesu li sve pilule jednake? Koji mi oblik kontracepcije savjetujete?

  • Leda L., Zagreb

Odgovara dr. Kosjenka Dermit, ginekolog, Dom zdravlja Zagreb - Centar

Ginekolog vas je ispravno savjetovao. Žene koje su preboljele moždani udar zaista ne bi trebale uzimati oralnu hormonsku kontracepciju. Pilule koje najčešće koristimo sadrže oba hormona: estrogen i progesteron. Primarno djeluju tako da inhibiraju ovulaciju, a uz to stvaraju nepovoljno okruženje u maternici za implantaciju i transport jajašca i spermija.

Izbjegavati bi ih trebale upravo žene koje su preboljele moždani udar ili infarkt miokarda, zatim one koje imaju povijest tromboembolijskih bolesti poput plućne embolije i duboke venske tromboze te žene koje boluju od tromboilije ili imaju nekontrolirane povišene vrijednosti krvnog tlaka. Kontraindikacije su i aktivna bolest jetre, karcinom dojke, migrene s neurološkim simptomima, pretilost (ITM veći od 35), pušenje u žena starijih od 35 godina i drugo.

Za vas bi dobar izbor bio hormonski intrauterini uložak, tj. hormonska spirala, ali kako ne znam pojedinosti iz vaše osobne i ginekološke anamneze i statusa, ne mogu to sa sigurnošću tvrditi.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
04. travanj 2024 19:33