SHUTTERSTOCK
jesenski hit

Svi je sada kupuju, ali sigurno ne znate kako ova popularna biljka utječe na naše zdravlje

Izdržljivost vrijeska čini ga idealnim izborom za one osobe koje nisu sklone pretjeranoj brizi prema biljkama

Ulazimo po mnogima u najljepše godišnje razdoblje u kojem sve vrvi šarenim bojama. Uskoro će krošnje započeti poprimati žućkasto bakrene boje, a terase restorana i naše balkone sve češće će uljepšavati posebna biljka. Riječ je o grmovitoj trajnici Calluni vulgaris nama poznatijoj pod imenom vrijesak. Ovaj izdržljivi zimzeleni grm vrlo je prikladan za uređenje krajolika zbog svojih malih zahtjeva za održavanjem, što ga čini izvrsnim izborom za one osobe koje žele atraktivnu i trajnu biljku. Prekrasni cvjetovi vrijeska, koji dolaze u nijansama ružičaste, ljubičaste i bijele razasuti su duž cijelog grma.

image
SHUTTERSTOCK

Prirodan lijek i važan dionik ekosustava

Izuzev svoje vizualne privlačnosti vrijesak nudi potencijalne dobrobiti za zdravlje. Porijeklom iz Europe, poznat je i po tome što preživljava u krutim uvjetima tla i okoliša. Uz to, važan je dionik ekosustava osiguravajući stanište i hranu raznim životinjama, uključujući pčele, leptire i ptice. U tradicionalnoj biljnoj medicini ova biljka služi za pripremu biljnih čajeva za koje se vjeruje da imaju umirujuća svojstva i potiču opuštanje. Lišće biljke također ima potencijalnu zdravstvenu dobrobit, a znanstvene studije dodatno potvrđuju njihova protuupalna i antioksidativna svojstva.

image
SHUTTERSTOCK

Svestranost vrijeska

Uz spomenuti čaj koji doprinosi izlučivanju mokraće i znoja, djeluje umirujuće na živce, a neki vjeruju i da jača spolni nagon. Također se koristi kao začin i eterično ulje. Dodatno, može pomoći kod cistitisa i drugih infekcija mokraćnih putova, kod reumatskih tegoba, osipa i drugih kožnih bolesti, poremećaja metabolizma, čišćenja sekreta, zdravlja dišnih puteva pa čak i kod nesanice. Zbog svog antiseptičkog svojstva, ulje učinkovito djeluje na gljivične i bakterijske infekcije.

image
SHUTTERSTOCK

Pripremite svoj čaj:

  • čajnu žličicu vrijeska (suhe listove i cvjetove) prelijte s 250 mililitra proključale vode
  • držite poklopljeno desetak minuta i procijedite
  • zasladite medom

Kao začin vrijesak se dobro stapa s namirnicama poput mahunarka, svježeg sira, mesnatih proizvoda te riba. Uz ostale mediteranske začine, svojim mirisom i okusom, savršen je dodatak pizzama. Još jedan proizvod koji može nastati iz ove biljke je med te je vrlo tražen zbog svog posebnog okusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući antibakterijska svojstva.

Svestranost ove biljke sad vrijedi svakako iskoristiti. Možete je naći u svakom većem trgovačkom lancu te u vrtnim centrima.

Linker
23. travanj 2024 15:00