SHUTTERSTOCK
hit biljka

Nije samo lijep ukras: liječi prehladu, može pomoći kod bolesti jetre i gušterače, pa čak i raka

Biljni pripravci na bazi engleskog bršljana često se koriste za liječenje dišnih problema

Možda će vas iznenaditi da se bršljan, biljka koju ste sigurno vidjeli kako raste i penje se uza zidove nekih zgrada, može koristiti kao biljni lijek ili suplement. Engleski ili takozvani obični bršljan, pod latinskim nazivom Hedera helix, zimzelena je biljka penjačica koju mnogi cijene zbog vrlo dekorativnog izgleda. Ostaje zelena tijekom cijele godine, može lijepo "zaodjenuti" neugledne i zapuštene zidove i dijelove vrta, nije osjetljiva i dobro uspijeva u hladnom i tamnom ambijentu. No, osim dekorativnosti i praktičnosti, ova zanimljiva biljka je i ljekovita te ima niz dobrobiti za zdravlje, naročito kad je riječ o dišnom sustavu. Ipak, prije nego što otkrijemo njegove brojne pozitivne učinke za zdravlje, važno je naglasiti da obični ili engleski bršljan o kojem je ovdje riječ nema nikakve veze s otrovnim bršljanom jer je mnogim ljudima prva asocijacija na bršljan - otrov.

Postoji i otrovni bršljan

Otrovni bršljan (Toxicodendron radicans) je također penjačica, ali ne spada u istu skupinu s engleskim bršljanom, čak ni ne izgleda slično, a u Hrvatskoj ga niti nema. Jedina vrsta bršljana prisutna u Hrvatskoj je običan bršljan koji, poput mnogih drugih ljekovitih biljaka ima i neke nuspojave, ali otrovan ni u kojem slučaju nije. Čak je i vrlo poželjan za držanje u kući jer zahvaljujući svojim pročišćavajućim svojstvima održava zrak u stanovima čistim. Učinkovito uklanja spore plijesni i hlapive organske tvari, poput onih iz boja na zidovima ili iz sredstava za čišćenje. Da nije riječ samo o bapskim pričama, potvrđuje i činjenica da NASA Hederu helix smatra jednom od najučinkovitijih biljaka za čišćenje zraka i prirodno uklanjanje zagađivača zraka u unutrašnjim prostorima.

Kako djeluje na zdravlje

Listovi engleskog bršljana koriste se odavno za proizvodnju biljnih lijekova i ekstrakata, najčešće za liječenje upalnih respiratornih simptoma i infekcija. Bezreceptni pripravci koji sadrže ovu biljku vrlo su popularni u Europi za liječenje kašlja kod djece i odraslih, i to zbog mukolitičkog učinka. Svoja ljekovita svojstva bršljan duguje antioksidansnim i protuupalnim tvarima koje sadrži. Radi se o biljnim tvarima zaštitnog djelovanja koje se nazivaju saponini i flavonoidi i koje imaju sposobnost suzbiti upalu i neutralizirati štetu uzrokovanu oksidacijskim stresom i djelovanjem slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da saponini koje sadrži bršljan imaju mukolitički, spazmolitički, bronhodilatatorni i antibakterijski učinak. Na taj način biljka može podržati imunosni sustav u borbi protiv infekcija, oticanja sluznice, otežanog disanja, mišićnih spazama, začepljenih dišnih putova i drugih simptoma. Neke su životinjske studije pokazale da ekstrakt engleskog bršljana može pomoći u ublažavanju upale tako što blokira lučenje upalnih markera, poput interleukina-6. Potrebne su dodatne studije kako bi se točno utvrdio taj mehanizam suzbijanja upale, no ono što jest dokazano je da bršljan može smanjiti oticanje i začepljenost dišnih putova, oslabljenu plućnu funkciju zbog oticanja bronha, nakupljanje sluzi u plućima, a može pomoći i kod bolesti jetre, mokraćnog mjehura i gušterače, kod simptoma gihta i bolova u zglobovima uzrokovanih artritisom.

Biljni pripravci na bazi engleskog bršljana često se koriste za liječenje dišnih problema, uključujući kašalj, alergije, astmu, bronhitis i KOPB. Znanstvenici vjeruju da Hedera helix može poboljšati disanje zbog njezine sposobnosti da pojača lučenje hormona epinefrina koji poboljšava dotok zraka u pluća. Uz to, on i stimulira mukozne ili sluzne žlijezde i djeluje kao ekspektorans, odnosno stanjuje sluznicu i olakšava iskašljavanje te smanjuje upalu, koja može dodatno narušiti plućnu funkciju. Nekolicina istraživanja je pokazala da pripravci s Hederom helix pomažu u smanjenju intenziteta i učestalosti kašlja, dok je istraživanje iz 2012. provedeno na uzorku od 268 djece pokazalo da je ekstrakt bršljana pomogao u smirivanju simptoma rinitisa, kašlja i guste sluzi kod većine djece. Oba su istraživanja pokazala da je ekstrakt bršljana siguran za upotrebu te da ne izaziva nuspojave poput nekih drugih lijekova protiv kašlja.

Koristan protiv tumora

Provodi se i veći broj studija koje proučavaju antikancerogena svojstva engleskog bršljana. Naime, zbog visoke antioksidansne aktivnosti smatra se da listovi bršljana imaju sposobnost spriječiti širenje ili razvoj raka. Neutraliziranjem slobodnih radikala i sprečavanjem mutacije i apoptoze, listovi običnog bršljana mogli bi imati zaštitni učinak protiv niza bolesti, uključujući i rak. Osim toga, protuupalno djelovanje ove biljke, osim kod upala gornjih dišnih putova, može pomoći i kod artritisa, gihta ili reume, bilo da je konzumirate u obliku čaja ili da listove nanosite direktno na mjesto zahvaćeno upalom. Preliminarne studije pokazale su i da postoji povezanosti između funkcije jetre i žučnog mjehura i upotrebe listova bršljana. Oni podupiru pravilnu funkciju tih organa i pomažu u učinkovitijem izlučivanju toksina iz tijela te tako pomažu u detoksikaciji.

Minimalne nuspojave

Pripravci s ekstraktom lista bršljana smatraju se sigurnim pri oralnom uzimanju tri puta dnevno u trajanju od jednog do tri tjedna. Rijetko, kod nekih je osoba oralno uzimanje ekstrakta bršljana uzrokovalo nuspojave poput mučnine, povraćanja i proljeva, no novije studije takve nuspojave ne spominju. Ne zna se dovoljno ni o sigurnosti primjene bršljana na kožu. Naime kod nekih ljudi kontakt s listom običnog bršljana može uzrokovati alergijske kožne reakcije, no to je vrlo rijedak slučaj. Prema nekolicini manjih istraživanja, bršljan se pokazao sigurnim za uzimanje u trudnoći i tijekom dojenja, no ipak je najbolje da se prije upotrebe posavjetujete s liječnikom ako ste trudni ili dojite. Za djecu se pripravci u obliku sirupa ili kapi na bazi bršljana smatraju sigurnim za liječenje kašlja jer, prema podacima iz dosadašnjih istraživanja, uzrokuju blage i zanemarive nuspojave u usporedbi s drugim lijekovima za kašalj, a pritom su dokazano učinkoviti.

Čaj napravite sami

Engleski bršljan se, kao ljekovita biljka, može koristiti u nekoliko različitih oblika: u obliku kapsula s ekstraktom, sirupa ili kapi za kašalj na bazi listova bršljana, ili kao biljni čaj spravljen od svježih ili osušenih listova. S obzirom na to da se svaki proizvod razlikuje kad je riječ o količini i snazi djelovanja ekstrakta, uvijek se pridržavajte uputa navedenih na pakiranjima. Inače, općenito vrijedi preporuka da odrasli mogu uzeti 300-800 miligrama osušenih listova bršljana dnevno. Kad je riječ o sirupima i kapima za kašalj, oni se obično uzimaju za ublažavanje prisutnih respiratornih simptoma u trajanju od jednog do najviše tri tjedna, do tri puta dnevno. Odlučite li se pripremiti čaj od bršljana sami, preporučena doza je otprilike jedna šaka (ili 1/4 šalice) osušenih listova na šalicu vode. Pijte jednu do dvije šalice čaja od bršljana dnevno, no počnite s manjom količinom kako biste provjerili reakciju svog organizma.

Linker
19. ožujak 2024 20:42