SHUTTERSTOCK
jeste li ga probali

Čudesan prah koji itekako pomaže u procesu mršavljenja - napravite svoj napitak

Moringa obiluje mnoštvom antioksidansa, željeza, kalija, magnezija, cinka i bakra te vitamina A, E i B skupine

Ako ste jedni od onih koji vole odlaziti u specijalizirane trgovine, sigurno ste barem jednom prolazeći okom kroz police dućana, naletjeli na naziv moringa. Riječ je o iznimno cijenjenoj i otpornoj biljci, u dijelovima Afrike poznatoj kao i ‘stablo koje nikad ne umire‘, koja se upotrebljavala u medicinske svrhe i kao prevencija mnogih bolesti. Danas, ova zelena biljka ima najširu primjenu u kulinarstvu, posebice je zastupljena u indijskoj kuhinji.

Bogatstvo nutritivnih sastojaka

Osim široke nutritivne palete, koja se sastoji od mnoštva antioksidansa, biljnog izvora željeza, kalija, magnezija, cinka i bakra te vitamina A, E i B skupine, ova se biljka pokazala dobrom za gubitak težine što je dodatno pojasnila klinička nutricionistica, Lochan Tebak.

image
SHUTTERSTOCK

Koristi moringe u gubitku težine

1. Upravlja apetitom

Među izazovima s kojima se osoba suočava tijekom procesa mršavljenja pripada i kontroliranje gladi.

- Ne morate se izgladnjivati, no kalorijski deficit je svakako važan u procesu mršavljenja. Uključivanje biljke moringe u prehranu može pomoći u upravljanju razinama inzulina, što zauzvrat može poboljšati upravljanje apetitom i smanjiti želju za slatkim grickalicama - objašnjava nutricionistica Tebak.

2. Visoka zastupljenost vlakana

Vlakna su izuzetno važna u zdravoj prehrani i pomažu pri mršavljenju. Sadržaj sirovih vlakana u lišću moringe (6,00 - 9,60 posto) dobiven u studiji smatra se prihvatljivim što ovu biljku čini odličnom hranom koja može uzrokovati smanjenje kalorijskog unosa, a time i sudjelovati u gubitku težine.

3. Sadrži protuupalna svojstva

- Moringa može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Također može povećati osjećaj sitosti pritom smanjujući želju za prejedanjem ili grickanjem između obroka - objašnjava nutricionistica.

Objavljenja studija otkrila je da protuupalna dijeta može pomoći osobama u upravljanju pretilošću.

4. Potiče zdravlje metabolizma

Metabolizam je reakcija u stanicama ljudskog tijela koja pomaže u procesu pretvaranja hrane u energiju. Što je metabolizam brži, to ćete potrošiti više kalorija ili energije i stoga je važan u procesu mršavljenja. U tome može pomoći i ova moćna biljka jer sadrži svojstva koja potiču zdrav metabolizam i pomažu u uklanjanju toksina iz tijela.

Prednosti dodavanja moringe prehrani

Moringa se na tržištu nalazi u obliku praha, primarno od lišća biljke. Najčešće se koristi pomiješana s mlijekom ili biljnim napitkom. Pomaže u kontroli razine kolesterola, koji je važan za zdravlje srca. Osim nabrojenih skupina vitamina i minerala, moringa je odlična za jačanje kosti kao i u sprječavanju bolesti uključujući respiratorna stanja i zdravlje bubrega.

image
SHUTTERSTOCK

Čaj od moringe

Osim kombinacije s mlijekom, jedan od najboljih načina je da ovu biljku uključite kroz sljedeći recept za čaj kojeg savjetuje nutricionistica Tebak:

  • Zakuhajte jednu do dvije šalice vode u posudi i u nju dodajte listove ili prah moringe.
  • Pustite da provrije na laganoj vatri, a potom procijedite čaj.
  • Čaj možete piti na prazan želudac kao svoju dnevnu rutinu.

Oprez

Iako je zdrav dodatak prehrani, ova stručnjakinja upozorava da trudnice smiju piti moringu isključivo ako im liječnik dopusti.

Linker
22. travanj 2024 13:01