SHUTTERSTOCK
Doktorica objašnjava

Što o Ozempicu ne znamo? Ove tri stvari trebate osvjestiti ako uzimate ovaj popularni lijek

Prvi put imamo učinkoviti lijek za smanjenje prekomjerne težine, no i uz njega je potrebno slijediti važne i konkretne savjete

Često se događa da neki oboljeli od šećerne bolesti tipa 2 uz lijekove postigne zadovoljavajuće vrijednosti šećera, no kilogrami ne idu brzinom kojom bi možda htjeli. Ozempic, lijek za šećernu bolest tipa 2, tu se lijepo uklopio. Njegov učinak temelji se na oponašanju prirodnog hormona probavnog sustava iz skupine inkretina, koji djeluju tako da povećavaju oslobađanje inzulina iz gušterače, usporavaju pražnjenje želuca, a zbog dužeg zadržavanja hrane u želucu usporava se apsorpcija hranjivih tvari u krvotok. Skupina lijekova kojoj pripada Ozempic koristi se od 2005. godine, pa iako o njima puno znamo, i dalje treba biti oprezan. Pitali smo dr. Anicu Badanjak, internisticu i endokrinologinju, što o Ozempicu ne znamo?

image
Dr. Anica Badanjak/BERISLAVA PICEK/CROPIX CROPIX

Zašto je sveti gral farmacije?

- Pokazalo se da ovi lijekovi jako dobro snižavaju visoke vrijednosti šećera u krvi, bez opasnosti od hipoglikemije, smanjuju apetit, povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju tjelesnu masu, snižavaju povišeni krvni tlak, djeluju protektivno na srce i krvne žile, stoga nije neobično da su nazvani "svetim gralom farmacije". Prije njihove pojave kontrola šećerne bolesti tipa 2 kod velikog broja oboljelih nije bila zadovoljavajuća, što je dovodilo do razvoja opasnih komplikacija na srcu i krvnim žilama. Prvi put imamo učinkoviti lijek za smanjenje prekomjerne težine. Sada je moguće istovremeno utjecati i na šećere i na tjelesnu masu. Ozempic (djelatna tvar semaglutid u dozama 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg i 2 mg) postao je planetarno popularan zbog svog učinka na tjelesnu masu, i to ne samo kod osoba sa šećernom bolešću nego i kod onih bez nje, ali je njima potrebna veća doza, zbog čega postoji poseban lijek - Wegovy. On ima istu djelatnu tvar kao i Ozempic, a doza je 2,4 mg i služi za liječenje pretilih osoba bez šećerne bolesti - kaže dr. Badanjak.

image
SHUTTERSTOCK

Najčešće nuspojave

Dakako, i ovi lijekovi imaju nuspojave. - Najčešće nuspojave Ozempica (semaglutida) vezane su za probavni sustav, i to u vidu mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva, koje kod većine postupno nestanu. Tegobe će biti blaže i kraće će trajati ako se liječenje započne malom dozom od 0,25 mg kroz četiri tjedna, potom 0,5 mg kroz iduća četiri tjedna, a nakon toga 1 mg. Primjenjuje se potkožnom injekcijom jednom tjedno. Kod manjeg broja osoba sa šećernom bolešću potrebna je doza od 2 mg. Mogu se razviti i ozbiljnije nuspojave kao što je upala gušterače, problemi sa žučnim mjehurom, jako usporeno pražnjenje želuca, privremeni prekid crijevne peristaltike ("paraliza" crijeva), stoga je važno da osobe koje koriste ovu vrstu lijekova budu pod kontinuiranim liječničkim nadzorom.

Prehrana kao podržavajuća terapija

- Učinkovitost svih lijekova za liječenje šećerne bolesti bit će veća ako se oboljeli pridržavaju zdravijeg načina života, odnosno pravilne prehrane i ako su tjelesno aktivni. Važno je da naša hrana sadrži dovoljno proteina, masti i ugljikohidrata, kao i dovoljnu količinu vitamina i minerala. Omjer glavnih sastojaka hrane - proteina, masti i ugljikohidrata nije jednak za sve osobe i trebalo bi ga prilagođavati ovisno o zdravstvenom stanju. Međutim, ono što bi trebalo biti isto za sve jest vrsta namirnica, odnosno treba birati zdrave proteine (jaja, riba, nemasno meso, mlijeko i mliječni proizvodi, neke grahorice), zdrave ugljikohidrate (cjelovite žitarice, voće, povrće) i zdrave masnoće kao što su maslinovo, repičino, kukuruzno ulje, orašasti plodovi, sjemenke, plava riba - pojašnjava dr. Badanjak.

image
SHUTTERSTOCK

Kakav je utjecaj hrane na lijek?

Odgovor na pitanje zašto liječnici naglašavaju da se uz Ozempic pazi na hranu je iz više razloga.

- Jedan je povećanje učinkovitosti lijeka, drugi je bolja podnošljivost lijeka, a treći razlog je dostatan unos potrebnih hranjivih sastojaka. Šećer u krvi raste nakon konzumacije ugljikohidrata, i to brže nakon unosa jednostavnih ugljikohidrata, što kod osoba koje boluju od šećerne bolesti može otežati postizanje dobre kontrole i porast tjelesne mase. Ugljikohidrati su važan izvor energije, ali treba birati složene, koji ne izazivaju nagli porast ni pad šećera u krvi, a sadrže i vlakna, vitamine i minerale pa ih nazivamo i zdravim ugljikohidratima. Masna, slatka, pržena hrana, gazirana pića i alkohol, ali i hrana bogata vlaknima (škrobno povrće) mogu povećati probavne probleme kod osoba koje se liječe Ozempicom. Pravilnim odabirom hrane možete izbjeći ili bar smanjiti ove smetnje – kaže endokrinologinja. Savjetuje i da se jede polako, najmanje dvadeset minuta, jer je toliko potrebno da naš mozak registrira sitost. Neka obroci budu mali, a hrana lagana. Važno je piti dovoljno vode ili nezaslađenog čaja.

Zamke smanjenog apetita

- Prema dosadašnjim iskustvima s Ozempicom, gubitak težine je brz i značajan uz višestruke zdravstvene dobrobiti. Međutim, brzi gubitak tjelesne mase može uzrokovati ne samo gubitak masnoća nego i prekomjerno smanjenje mišićne mase (sarkopenija) i smanjiti gustoću kostiju. Da bi se izbjegle te neželjene posljedice, potrebno je planirati prehranu i provoditi redovitu tjelesnu aktivnost. Za pravilno funkcioniranje organizma jako je važno osigurati dovoljan unos svih potrebnih nutritivnih sastojaka. Preporuka je uzimati 25-30 g proteina u svakom obroku (doručak, ručak, večera), ali ne na svoju ruku, već obavezno u dogovoru s liječnikom. Važno je obrok započeti proteinima, uz povrće bez škroba, kako bismo bili sigurni da unosite dovoljno proteina u svakom obroku. Proteini smanjuju osjećaj gladi, ali ako ste nakon preporučene količine proteina i neškrobnog povrća još gladni, dodajte ugljikohidrate. Uz redovitu tjelesnu aktivnost od 150 minuta tjedno (30 minuta pet dana u tjednu) dodajte trening snage i otpora dvaput tjedno radi očuvanja mišićne mase - savjetuje endokrinologina.

Više kortizola, manje testosterona

Ističe i druge nuspojave koje treba znati. - Uz Ozempic zbog jako slabog apetita može doći do većeg poremećaja unosa potrebnih hranjivih sastojaka te dodatnih neželjenih stanja. Jedno je istraživanje pokazalo da žene koje smanje unos za više od 300 kalorija dnevno mogu imati hormonalne poremećaje kao što su viši kortizol, menstrualni problemi i drugo. Kada muškarci smanje unos za više od 400 kalorija dnevno, mogu imati povećan rizik za smanjenu razinu testosterona i veću razgradnju mišića - kaže dr. Badanjak.

Više o tome koliko je prehrana važna i kakvu ulogu ima u zdravlju i u bolesti, što se savjetuje jesti, a što izbjegavati, pročitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 4. siječnja 2024.

Linker
22. travanj 2024 19:51