Sjedenje pred televizijom svedite na minimum jer tako štetite svom zdravlju, a dajete i loš primjer djeci
 Foto: iStock
Trgnite se

Sjedite cijeli dan? Povećavate šanse za dijabetes

Nizozemski su istraživači izračunali da, unatoč vježbanju, svaki sat proveden u stolcu ili fotelji povećava rizik za šećernu bolest tipa 2 za čak 22 posto. To ne smijete zanemariti!

Svaki sat koji provedete u sjedećem položaju, povećava rizik za dijabetes tipa 2 za točno 22 posto, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj. I to bez obzira na činjenicu da li vježbate. Isto tako, otkrili su i da osobe sa šećernom bolešću tipa 2 provode više vremena sjedeći nego ljudi koji nemaju dijabetes, i to čak 26 minuta više svakog dana.

Studija u kojoj je sudjelovalo 2500 osoba prosječne dobi od 60 godina, objavljena je nedavno u časopisu Diabetologia.

Uzročno-posljedična veza

Voditeljica istraživanja Julianne van der Berg ističe da se ne radi o uzročno-posljedičnoj vezi, odnosno da nikako ne tvrde da će sjedenje dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.


- Svi znamo da je fizička aktivnost važna, no znamo i koliko je sjedilački način života loš. Što više sjedite veći je rizik za dijabetes, bez obzira na to što možda vježbate - rekla je van der Berg.

I o hrani puno toga ovisi

- Ne radi se o tome samo da sjedite ispred televizora ili kompjutora, riječ je i o hrani i vrsti hrane za kojom tada posežete - rekao je dr. Joel Zonszen, voditelj Kliničkog centra za dijabetes Medicinskog centra Montefiore u New Yorku navodeći da na rizik za razvoj dijabetesa utječu zapravo mnogi faktori, uključujući i gensku predispoziciju.

Linker
26. travanj 2024 15:34