SHUTTERSTOCK
zar i to

Obeshrabrujuća studija: Svi to rade, a sad se otkrilo da može dovesti do erektilne disfunkcije

Do preuranjene erektilne disfunkcije može doći zbog čimbenika životnog stila

Već je mnogo puta dokazano da sjedilački način života ni na koji način nije dobro za naše zdravlje. Isto je potvrdila nedavna studija. Naime, tim istraživača iz Kine otkrio je da sjedenje povećava rizik od erektilne disfunkcije.

image
SHUTTERSTOCK

Iako se ovo stanje smatra uobičajenim kako muškarci stare, ipak u nekim slučajevima erektilna disfunkcija pojavljuje se puno ranije. Problem je uglavnom psihološki, a manifestira se kao rezultat stresa, krivnje ili niskog samopoštovanja muškarca. Za druge, do preuranjene erektilne disfunkcije može doći zbog čimbenika životnog stila koji utječu na pad razine hormona testosterona ili oštećenja funkcionalnosti krvnih žila muškog spolnog organa. Prema studiji u životni stil pripada i prekomjerno dnevno sjedenje koje loše utječe na performanse muškarca. S druge strane, funkcionalnost erekcije značajno će se poboljšati jednostavnim ustajanjem i češćim vježbanjem. Međutim, s ovim se ne slažu sva istraživanja, ostavljajući otvorenim pitanje o tome kako ljubav prema sjedenju i opuštanju može utjecati na seksualni život.

Povezanost sjedenja i erektilne disfunkcije

Kako bi istražili dalje, znanstvenici su primijenili tehniku nazvanu Mendelska randomizacija kako bi identificirali uzročne korelacije između sklonosti bavljenju sjedilačkim aktivnostima u slobodno vrijeme poput gledanja televizije ili igranja igrica te pojave erektilne disfunkcije. Ova randomizacija uspoređuje razlike između parova gena za koje se smatra da igraju ulogu u određenom području zdravlja kako bi se utvrdilo uzrokuje li nasljeđivanje određenih gena srodno stanje. Koristeći podatke više od 220.000 zapisa iz prethodne studije, istraživači su tražili korelacije između gena istaknutih odgovorima na pitanja koja se tiču specifičnih oblika sjedilačkog ponašanja temeljenog na slobodnom vremenu, povijesti bolesti ili samoprijavljivanja erektilne disfunkcije. Na temelju dobivenih brojki, otkrili su da svakih 72 minute vremena provedenog uz računalo kao slobodna aktivnost, povećava izglede za pojavu erektilne disfunkcije više od tri puta. Nadalje, provođenje više vremena opuštajući se ispred računala također je povezano sa smanjenom razinom hormona odgovornog za stimulaciju proizvodnje sperme.

Daljnja istraživanja

Iz ovih saznanja buduće bi studije mogle pomoći u daljnjem utvrđivanju postoji li nešto posebno u sjedenju, klikanju i ‘skrolanju‘ pred kompjuterom što ometa erektilnu funkciju ili kako ljubav prema izležavanju pred televizorom doprinosi seksualnoj hladnoći. Imajući to na umu, važno je slobodno vrijeme provoditi što je moguće manje sjedeći.

Linker
25. ožujak 2024 08:43