SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Razdražljivost i povećani limfni čvorovi kod djece mogu ukazivati na ovu čestu zarazu

Mnogi roditelji su se sigurno susreli s ovim dosadnim nametnicima te znaju kako ta borba zna biti itekako iscrpljujuća. Ali ne više...

Kao što vjerojatno i sami znate, zaraza ušima uzrokuje jaki svrbež, a uslijed intenzivnog češanja često se stvore ranice na vlasištu što može dovesti do bakterijskih infekcija. I zato je važno uočiti znakove zaraze na vrijeme.

Iako se radi o bezopasnim nametnicima, simptomi koje uši izazivaju mogu biti neugodni. Najčešće pogađaju djecu u vrtićima i osnovnim školama, a problem se javlja bez obzira na higijenu i uvjete života.

Čak neka istraživanja ukazuju na njihov povećani afinitet prema čistoj kosi zbog olakšanog kretanja i lijeganja jajašca. Kad se otkriju kod djeteta, potrebno je tretirati vlasišta svih članova obitelji. Kod djece se katkad teško mogu primijetiti uši te se nerijetko mogu osjećati samo nejasni nadražaji na glavi. Ponekad zbog infekcije kože glave nateku limfni čvorovi na stražnjem dijelu vrata, pa i to može biti znak zaraze.

Ženke ušiju polažu sjajna sivkastobijela jajašca (gnjide) koja se najčešće mogu vidjeti kao sitne kuglice čvrsto zataknute na kosu. Za razliku od peruti, koja se lako uklanja, uši su nerijetko čvrsto priljubljene uz vlasi. Uši i njihova jajašca nalaze se ne samo na kosi nego i u šavovima odjeće koja se nosi blizu kože. Zato je potrebno ukloniti svu odjeću i druge tkanine s kojima je dijete bilo u doticaju, poput ručnika i posteljine te se trebaju temeljito oprati.


Evo kada treba posumnjati da se radi o ušljivosti (pedikulozi):

  • uporan svrbež glave koji se pojačava,
  • razdražljivost, nesanica i gubitak koncentracije,
  • povećanje limfnih čvorova,
  • sekundarna infekcija (impetigo i druge kožne infekcije) - javlja se rijetko,
  • vrućica - javlja se rijetko.

Redoviti pregled vlasišta djece omogućava dijagnosticiranje ušljivosti u ranom stadiju, što olakšava liječenje i smanjuje mogućnost zaraze drugih.


Riješite ih se za samo 15 minuta

Uši je gotovo nemoguće izliječiti bez odgovarajućeg tretmana i zato je najbolje da posegnete za odgovarajućim preparatima. Hedrin proizvodi klinički dokazano učinkovito suzbijaju uši i njihova jajašca. Hedrin Once spray gel uklanja ove nametnike za samo 15 minuta tretmana.

  1. Jednostavna primjena
  2. Ne nadražuju kožu
  3. Bez štetnih pesticida
  4. Bez neugodnih mirisa


I što je najbolje, sigurni su za upotrebu od najranije dječje dobi, već od 6 mjeseci starosti, odnosno 1 godine za Hedrin All in One šampon, kao i za trudnice.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom STADA Hrvatska.

Linker
26. travanj 2024 16:19