SHUTTERSTOCK
Pregledajte hladnjak

Osam nezdravih navika koje mogu dovesti do nepotrebnog ispadanja kose

Jedna od najčešćih hipervitaminoza povezana je s viškom vitamina A

Hrana je naš glavni energetski pokretač i stoga ne samo da ima direktan utjecaj na naše raspoloženje, tjelesnu građu, prevenciju bolesti, već je dobrim dijelom odgovorna za stanje naše kose. Hoće li ona biti bujna ili beživotna i drastično prorijeđena, uvelike će ovisiti o onome što svaki dan stavljamo u usta.

Loše prehrambene navike

Ako imate nezdrave prehrambene navike, one će se odraziti na gubitak kose ili njezino stanjivanje. Ako malo bolje pogledate, primijetit ćete da je ovo zapravo čest problem današnjice. Stoga, ako i sami pripadate onoj grupi koja vodi borbu s ispadanjem kose, počnite birati zdraviju hranu i hranjive sastojke za svoj tanjur.

Koje prehrambene navike mogu dovesti do ispadanja kose

1. Višak vitamina A

Imati višak svega je loše, prema tome ni esencijalni vitamini nisu iznimka. Vitamin A neophodan je za zdravlje kose i očiju, međutim, njegov višak može pridonijeti gubitku. Namirnice bogate ovim vitaminom su: jetrica, jaja, ribe, mliječni proizvodi, mango, batat i ostalo.

2. Previše pržene ili masne hrane

Postoji veza između masnoća koje se nalaze u prženoj hrani i povećanja razine dihidrotestosterona i testosterona, hormona koji dovodi do ćelavosti muškaraca, ali i žena. Pržena ili masna hrana koja ne sadrži zdrave masnoće doprinosi gubitku kose. Također, kada konzumirate hranu kuhanu na visokoj temperaturi, to povećava oksidativni stres tijela, što dovodi do upale koja na kraju dovodi do opadanja kose.

3. Hrana s visokim razinama žive

Neke vrste ribe poput skuše, sabljarke i tune sadrže visok sadržaj žive. Visoke razine žive povezane su s opadanjem kose. Stoga, birajte sitnu malu plavu ribu poput srdela.

4. Hrana siromašna proteinima

Proteini sadrže aminokiseline neophodne za rast kose. Folikuli dlake trebaju stalnu opskrbu proteinima kako bi pravilno rasli i funkcionirali. Njihov nedostatak dovodi do stanjivanja kose, gubitka i lomljivosti.

image
SHUTTERSTOCK

5. Konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom

Hrana s visokim glikemijskim indeksom prelako se razgrađuje u šećer. Taj povećani šećer povećava inzulin i androgene u tijelu, što nepovoljno utječe na zdravlje kose.

6. Hrana bogata prerađenim šećerom

Konzumacija visokih razina prerađenog šećera dovodi do povećanja inzulina, što sužava folikule dlake što pak dovodi do ranog gubitka kose. Najbolje je izbjegavati pekarske proizvode i procesiranu hranu što je više moguće.

7. Nizak unos cinka i željeza

Cink i željezo pomažu u stvaranju keratina koji je neophodan za zdravlje i rast kose. Nizak unos ovih nutrijenata ima negativne učinke na kosu. Cink je esencijalni mineral u tragovima koji naše tijelo ne može samo proizvesti te ga moramo unijeti u pravoj količini kroz svoje prehrambene navike. Namirnice bogate cinkom su meso, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, jaja, kvinoja, zob te tamna čokolada. Manjak željeza u prehrani može dovesti do anemije koja ometa opskrbu folikula dlake hranjivim tvarima te dovodi to prekida ciklusa rasta dlake.

8. Nedostatak kalcija

Kalcij također igra važnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kose. Nedostatak kalcija dovodi do gubitka kose i stanjivanja kose. U namirnicama ćete ga pronaći u špinatu, kelju, brokuli, bademima, grahoricama te naravno u mliječnim proizvodima.

Linker
27. travanj 2024 04:10