SHUTTERSTOCK
Danska studija

Povezanost vitamina K sa zdravljem pluća

Vitamin K se nalazi u lisnatom zelenom povrću, žitaricama i biljnim uljima

Nova, velika studija objavljena ERJ Open Research pokazuje kako osobe koje imaju niske razine vitamina K također imaju problem sa zdravljem pluća. Naime, kod ove je populacija veća vjerojatnost da će prijaviti astmu, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i piskanje pri disanju.

- Naši rezultati sugeriraju kako bi vitamin K mogao igrati važnu ulogu u održavanju pluća zdravima - izjavio je istraživač dr. Torkil Jespersen iz sveučilišne bolnice Kopenhagen u Danskoj.

- Naši zaključci ne mijenjaju sadašnje preporuke za unos vitamina K, ali ukazuju kako je potrebno više istraživanja o tome bi li neke osobe, kao one s bolestima pluća, mogle imati dodatne koristi od suplementacije ovim vitaminom - dodaje dr. Jespersen.

Danska studija o povezanosti vitamina K s plućima

Osim lisnatog zelenog povrća, vitamin K se nalazi i u biljnim uljima te žitaricama. Ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi, pomaže tijelu u zacjeljivanju rana, no istraživači još vrlo malo znaju o njegovoj ulozi u zdravlju pluća. Kako bi to proučili, danski istraživači su okupili više od 4.000 stanovnika Kopenhagena, starosne dobi od 24 do 77 godina.

Sudionici ispitivanja podvrgnuti su testiranju funkcije pluća (spirometrija), kojim se mjeri količina zraka koju osoba može izdahnuti u jednoj sekundi. Testirali su forsirani izdisajni volumen (FEV1) i ukupni volumen zraka koji mogu udisati u jednom forsiranom dahu odnosno, forsirani vitalni kapacitet (FVC). Sudionici su također dali uzorke krvi i odgovorili na upitnike o njihovom zdravlju i načinu života. Krvne pretrage uključivale su markere niske razine vitamina K u tijelu. Osobe s niskim razinama vitamina K imale su niže FEV1 i u prosjeku niži FVC. Veća je vjerojatnost da će oni s nižim razinama vitamina K reći da imaju KOPB, astmu ili piskanje pri disanju. Studija je utvrdila samo povezanost između razine vitamina i plućne funkcije; nije mogla dokazati uzrok i učinak.

- Ova studija sugerira da osobe s niskim koncentracijama vitamina K u krvi mogu imati slabiju plućnu funkciju. Daljnja istraživanja pomoći će nam u razumijevanju ove poveznice i vidjeti može li povećanje vitamina K poboljšati funkciju pluća ili ne - izjavio je dr. Apostolos Bossios iz švedskog Karolinskog instituta i tajnik skupštine Europskog respiratornog društva za bolesti dišnih putova, astmu, KOPB i kronični kašalj.

- U međuvremenu, svi možemo pokušati jesti zdravu, uravnoteženu prehranu kako bi poduprli naše cjelokupno zdravlje. Također možemo zaštititi pluća nepušenjem, sudjelovanjem u tjelesnim aktivnostima i provoditi manje vremena na zagađenom zraku - zaključuje dr. Bossios.

Linker
16. travanj 2024 14:04