SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Pitali smo gastroenterologa: Kako možemo prepoznati divertikulozu?

Odgovara dr. sc. Pave Markoš, gastroenterolog

Koji su rizični faktori za pojavu divertikuloze? Kakva je perspektiva kada se bolest otkrije, kako se liječi, a kako se može spriječiti? Imam 50 godina, u menopauzi sam, pazim na prehranu. Osim nekih povremenih nelagoda u abdomenu, zasad nemam većih poteškoća.

  • Ivana Š., Crikvenica


Odgovara dr. sc. Pave Markoš, gastroenterolog, KBC Rebro, Zagreb

Ako su vam divertikuli dijagnosticirani, tj. samo uočeni tijekom kolonoskopije, nije riječ ni o kakvoj bolesti nego samo o slučajnom nalazu. S obzirom na to da očito nemate nikakvih tegoba, nemojte se opterećivati divertikulima nego nastavite normalno živjeti kao i do sada.

Liječi se samo komplikacija divertikula, tj. upala (divertikulitis), što ćete prepoznati po jačim bolovima u trbuhu, pretežno s lijeve strane, pojavi temperature te osjetljivom i bolnom trbuhu kada pritisnete rukom.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
03. travanj 2024 13:55