Vrijeme je za proljetni detoks

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
super pomagači

Pet najboljih čajeva za čišćenje i mršavljenje: vrlo su učinkoviti i ne bez razloga popularni u svim detoks programima

Obično sadrže diuretike koji potiču izbacivanje viška tekućine iz tijela


Čajevi za detoksikaciju potiču izbacivanje toksina iz tijela, a često i ubrzavaju metabolizam i topljenje masnih naslaga. Obično sadrže diuretike koji potiču izbacivanje viška tekućine iz tijela, a mogu imati i laksativni učinak pa će sasvim sigurno pomoći da se osjećate poletnije i lakše. Vrlo su učinkoviti i ne bez razloga popularni u svim detoks programima, no imajte na umu da samo konzumacija čaja neće dati željene rezultate, barem ne u mjeri u kojoj to očekujete. Uz konzumaciju čajeva za detoksikaciju ipak ćete morati i pripaziti na prehranu te izbjegavati namirnice koje štete organizmu i redovito prakticirati neku fizičku aktivnost koja će vas dobro oznojiti i tako pridonijeti čišćenju organizma. Odlučite li posegnuti za čajevima kako biste pospješili proces detoksikacije organizma, evo nekoliko detoks čajeva koje predlažu nutricionisti.


Čaj od maslačka

Mokrenje je jedan od načina izlučivanja toksina iz tijela, a korijen maslačka ima diuretičko djelovanje. Čaj od korijena maslačka odlična je pomoć u čišćenju bubrega i jetre. Korijen osušite i usitnite (možete kupiti i već osušeni i usitnjeni u biljnim ljekarnama), stavite 3-5 g u mlaku vodu i kuhajte 10 minuta te procijedite. Možete ga piti tri puta dnevno, a najbolje ga je piti pola sata prije jela.


Čaj od đumbira i kurkume

Kurkuma svoju reputaciju eliksira za zdravlje duguje kurkuminu, aktivnoj tvari koja pospješuje rad enzima koji potiču izlučivanje toksina te sadrži antioksidanse koji obnavljaju stanice jetre. Đumbir je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Pijenje čaja pripremljenog od ova dva sastojka navečer prije spavanja pomoći će u čišćenju tijela od toksina. U litru uzavrele vode dodajte đumbir nasjeckan na komadiće (komad od oko 5 cm) i kuhajte 5 minuta, zatim dodajte 1/2 žličice kurkume u prahu i kuhajte još 2-3 minute. Ostavite 10 minuta, procijedite, začinite sokom jednog limuna i medom po želji te pijuckajte tijekom dana.


Čaj od komorača

U ajurvedi se ovaj čaj koristi za poboljšanje probavnih funkcija i ublažavanje zatvora jer opušta mišiće probavnog sustava. Na taj način čaj od komorača čisti tijelo i pomaže u bržem izlučivanju toksina iz tijela. Sjemenke komorača zdrobite u mužaru, zatim 1 jušnu žlicu prelijte vrelom vodom, ostavite da stoji 5 minuta i zatim procijedite. Isti je postupak i ako koristite čaj od komorača u rinfuzi. Pijte po jednu šalicu 2 do 3 puta dnevno, najbolje nakon obroka.


Čaj od sikavice

Sikavica se stoljećima koristi, među ostalim, i za zaštitu i poboljšanje funkcije jetre. Jednu do dvije čajne žličice lista sikavice prelijte s 2 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 15 minuta, promiješajte i procijedite. Pijte po 1 šalicu 3 puta dnevno.


Čaj od peršina

Peršin potiče izlučivanje vode iz tijela, a ujedno hrani bubrege i druge organe zadužene za čišćenje organizma. Dvije žličice sušenog ili žlicu svježeg peršina prelijte s 250 ml vrele vode, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta, zatim procijedite i popijte još topao čaj. Za bolji okus možete dodati malo limuna ili meda. Pijte 2 do 4 šalice dnevno, a nakon tri tjedna napravite pauzu od mjesec dana kako bi se organizam oporavio od diuretičkog učinka.

Linker
26. ožujak 2024 21:52