SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Kod glavobolje posežete za čajem? Nije svejedno koji birate, neki mogu i pogoršati simptome

Problemi mogu nastati ako netko pije biljne čajeve dok uzima određene lijekove

Iza vode među najčešće konzumiranim napitcima na svijetu ubrajamo čaj. Na njegovu popularnost vjerojatno utječe činjenica da ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi, uključujući ublažavanje simptoma prehlade i smanjenje tjeskobe. Za ovim ćemo toplim napitkom rado posegnuti i kod glavobolje te osjećaja pritiska u glavi. Ipak, posljednje se pokazalo pomalo kontradiktornim. Čaj može biti i lijek, ali i uzrok glavobolje, ovisno o vrsti koju odaberete i koja ga osoba uopće pije.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci čaja koji mogu izazvati glavobolju

Postoje mnoge komponente čaja koje, ovisno o osjetljivosti svakog pojedinca, mogu izazvati glavobolju.

- Određeni čajevi poput matche, crnog čaja, oolong, Earl Gray i drugi, sadrže kofein, a dokazi pokazuju da prekomjerni kofein može izazvati glavobolju i pad energije - izjavila je Mascha Davis, dijetetičarka nutricionistica i dodala kako prekomjerna količina kofeina, među ostalim, može dovesti do ovisnosti, a poznato je da kasno ispijanje kofeina loše utječe na san.

Ali...

Kako biste na prirodan način ublažili neželjenu glavobolju, dobro je posegnuti za biljnim čajevima poput mente ili mješavine od više biljaka. Međutim, nije sve za svakoga. Problemi mogu nastati ako netko pije biljne čajeve dok uzima određene lijekove. Tada glavobolja neće prestati već štoviše, pojačat će se. Dobar primjer je ashwagandha, česti sastojak mješavina biljnih čajeva. Sladić, još jedan sastojak biljnog čaja, povezan je s povećanom razinom aldosterona u krvi, što može rezultirati glavoboljama.

Tanini nisu za svakog

Sastojci drugih vrsta čaja također mogu izazvati glavobolju. Među njih ubrajamo tanine, prirodne kemikalije koje se nalaze u kori drveća, voću, sjemenkama i nekim listovima čaja. Oni daju trpak okus napitku. Kod nekoga tanini u čaju mogu uzrokovati glavobolju. Osim toga, postoje ograničeni dokazi da bi tanini mogli ometati apsorpciju željeza, koje pomaže tijelu u prijenosu kisika u krvi. Ovo stanje nedostatka željeza moglo bi potencijalno doprinijeti glavoboljama.

Histamini

Histamini su još jedan spoj koji bi ljubitelji čaja trebali izbjegavati. Prirodno ih nalazimo u hrani koja je podvrgnuta fermentaciji ili procesu starenja, primjerice kod starih sireva, ukiseljenog povrća i ostalo.

- Neki čajevi, a osobito fermentirani čajevi poput crnog čaja, mogu sadržavati histamine na koje neki pojedinci mogu biti intolerantni, što dovodi do simptoma kao što su glavobolja, osip ili začepljenost nosa - objasnila je Davis.

image
SHUTTERSTOCK

Ublažavanje glavobolje

Ispijanje čaja je još jedan način s kojim ćete osigurati unos tekućine kroz dan i s kojim ćete održati zdravu hidrataciju. Poznato je da čak i blaga dehidracija može izazvati glavobolju.

Također, moguće je da čaj može pomoći u smanjenju nekih simptoma glavobolje jednostavno zato što djeluje opuštajuće. Mala studija otkrila je da su se ljudi koji su pili četiri šalice čaja dnevno tijekom razdoblja od šest tjedana lakše oporavili od stresa.

Pronađite svoj favorit

Zbog gore spomenutih proturječnih dokaza, istraživači još uvijek pokušavaju shvatiti odnos između glavobolja i čaja. No, podaci objavljeni u Scientific Reports pokazali su da ne postoji nikakva veza između konzumacije čaja i rizika od migrene u europskoj populaciji. Naravno, ako je netko osjetljiv na kofein, histamine, tanine ili druge sastojke čaja, možda bi trebao izbjegavati njegovo pijenje.

Ipak, nutricionistica Davis predlaže nekoliko čajeva za koje je manje vjerojatno da će napraviti kontraefekt. Ovi će čajevi olakšati glavobolju:

  • Paprena metvica: Sadrži mentol koji može imati umirujući učinak na mišiće i može biti koristan za ublažavanje tenzijskih glavobolja.
  • Đumbir: Ima protuupalna svojstva i može ublažiti mučninu, što ga čini korisnim za glavobolje povezane sa želučanim tegobama.
  • Lavanda: Smatra se da lavanda ima smirujuća i umirujuća svojstva, što može smanjiti stres i, kao rezultat toga, ograničiti glavobolje.

Ostali čajevi koji mogu ublažiti glavobolju uključuju one koji sadrže kurkumin ili kamilicu.

- Važno je napomenuti da individualni odgovori na čaj mogu varirati, a ono što je dobro za jednu osobu ne mora odgovarati drugoj - zaključila je Davis.

Linker
26. travanj 2024 22:52