SHUTTERSTOCK
Potpora iz prirode

Pet najboljih biljnih čajeva za masnu i oštećenu jetru, a gotovo nikad ih ne pijemo

Oko 90 posto bolesti jetre možemo spriječiti

Jetru smatramo drugim po veličini organom ljudskog tijela koji obavlja brojne funkcije. Sudjeluje u probavi unesene hrane i obradi hranjivih tvari, odgovorna je za detoksikaciju i čišćenje tijela, dio je procesa reguliranja razine šećera u krvi i proizvodnje proteina koji su nam potrebni za stvaranje krvne plazme. Zbog ovih složenih procesa za koje je zadužena, zdravlje jetre bi nam svima trebalo biti prioritet. Iako, u realnosti su bolesti jetre u porastu, dobra vijest je da se 90 posto njih može spriječiti. Pogađate, promjenom načina života, a to uključuje:

  • smanjenje unosa alkohola
  • uravnoteženu prehranu
  • redovitu tjelovježbu
  • izbjegavanje toksina uključujući rekreativne droge
  • izbjegavanje kontakta s krvlju drugih što može rezultirati virusnim hepatitisom

Ovom popisu možete dodati i onaj iz prirode, a to su biljni čajevi nisu samo ukusan napitak, već ima i mnoge zdravstvene prednosti. Među ostalim, pospješuju rad ovog važnog organa.

1. Korijen čička

Jedna od najpoznatijih biljaka za podršku jetri je čičak. Najljekovitijim dijelom ove biljke smatra se njezin korijen, riznica flavonoida i antioksidansa odnosno silimarina, skupine spojeva koji djeluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i štiteći jetru od oštećenja, a mogu usporiti napredovanje bolesti jetre poput hepatitisa. Čičak sadrži i visoke koncentracije minerala kalcija, kroma, bakra, željeza, magnezija, cinka, kao i vitamine A, B, C i E. Čaj od ove biljke koju neki smatraju korovom, također pomaže u zaštiti jetre od oštećenja alkoholom, zbog čega se tradicionalno koristi kao lijek za mamurluk.

2. Sladić

Čaj od sladića ili slatkog korijena pruža mnoge dobrobiti za zdravlje, uključujući podršku jetri. Kao i kod čička, sladić djeluje protuupalno i pomaže u zaštiti jetre od posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola. Njegova glavna aktivna komponenta je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva te sprječava razvoj virusa i bakterija zbog čega se svrstava i u prirodne antibiotike.

image
SHUTTERSTOCK

3. Kurkuma

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume koji među ostalim ima protuupalne učinke i svojstva jačanja imuniteta. Nekoliko je studija pokazalo da kurkumin može zaštititi od oštećenja jetre. Potencijalne prednosti kurkumina za ovaj organ uključuju povećanje proizvodnje probavne tekućine žuči i zaštitu jetrenih stanica od oštećenja kemikalijama povezanim sa žuči.

4. Korijen maslačka

Premda ga neki smatraju korovom, travari ga iznimno cijene zbog njegovih brojnih zdravstvenih dobrobiti, uključujući potporu jetri. Maslačak sadrži polisaharide koji povećavaju proizvodnju žuči i štite jetru od oštećenja nakon konzumiranja previše alkohola. Također djeluje kao antioksidans, pomaže u smanjenju upale i održava jetru zdravom.

5. Artičoka

Još jedan dobar izbor za potporu jetri svakako je artičoka. Listovi ove biljke pomažu u zaštiti od oštećenja i potiču proizvodnju žuči. Artičoka također podržava jetru u rastu novog tkiva, pomažući joj da se popravi i regenerira.

Oprez

Važno je raditi i pauze u konzumaciji te ako već imate postojeće bolesti jetre, trebali biste se posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom prije nego što uvrstite čajeve u svoju rutinu.

Četiri znaka koja ukazuju na oštećenu jetru:

  • Žutica, koju karakterizira žutilo kože i očiju, često signalizira da jetra ne obrađuje učinkovito bilirubin.
  • Kronični umor, što može značiti da jetra ne obavlja svoje detoksikacijske i metaboličke funkcije optimalno.
  • Bolovi u trbuhu, posebno u gornjem desnom dijelu, mogu ukazivati na oštećenje ili upalu jetre.
  • Neobjašnjiv gubitak težine može biti rani simptom bolesti jetre.
Linker
15. ožujak 2024 09:16