Pokus na glodavcima pokazao je kako su se oni cijepljeni novim lijekom brzo oporavili
 Foto: iStock
Zbogom gripi

Otkriven revolucionaran lijek

Znanstvenici tvrde kako je novi lijek učinkovitiji od Tamiflua te ne samo da može spriječiti već može i liječiti gripu!

Znanstvenici su dizajnirali lijek HB36.6 koji djeluje vezanjem na proteine gripe poznate kao hemaglutinin (HA) i neuraminidazA (NA), a od pandemijskog virusa H1N1 iz 2009 godine. Novi revolucionarni lijek navodno može i spriječiti i liječiti gripu. Tvrde da je učinkovitiji od Tamiflua koji je bio učinkovit u borbi protiv različitih sojeva virusa.

Brza mutacija

Glavni problem s gripom je što se virusi razvijaju i mutiraju brzo, a novi sojevi su stalno u nastajanju i uvijek se predstavljaju s novim licem. Lijek je za sada testiran na miševima i djelotvoran je protiv niza sojeva. Znanstvenici se nadaju da će djelovati jednako učinkovito i na ljudima što će dati veliku nadu posebno u zaštiti djece, starijih osoba i osoba sa slabim imunološkim sustavom.

Pokus na miševima

Za potrebe pokusa miševi su zaraženi smrtonosnim dozama virusa, a onima kojima je ubrizgan ovaj lijek preživjeli su bez gubitka težine, dok su miševi kojima nije ubrizgan lijek uginuli. U studiji, glodavci su dobili jednu dozu kroz nos, a zatim im je ubrizgan virus H1N1 pandemijske gripe iz 2009., u kojem je ubijeno do pola milijuna ljudi, uglavnom u Aziji. Oni kojima je lijek ubrizgan dva dana ranije prije no što im je ubrizgan virus bili su potpuno zaštićeni od bolesti i nisu razvili nikakve simptome gripe.

Linker
26. travanj 2024 17:40