Shutterstock
pun nos

Zašto se simptomi prehlade često pogoršavaju noću?

Intenzitet simptoma prehlade i način na koji se javljaju danju i noću uvelike ovise o cirkadijanom ritmu osobe

Svi smo to prošli - po danu se nekako nosimo sa simptomima prehlade, no čim navečer legnemo na spavanje, počinjemo kašljati, napuni nam se nos, a pod pokrivačem ili drhtimo ili se znojimo.

Intenzitet simptoma prehlade i način na koji se javljaju danju i noću uvelike ovise o cirkadijanom ritmu osobe, odnosno njenom unutarnjem satu po kojem se u ciklusima od približno 24 sata odvijaju iziološke i mentalne promjene, kao i promjene u ponašanju.

Obrambeni sustav radi jače

Tijekom dana energija odlazi na poslovne zadatke, brigu o kući i obitelji, na razbibrigu, a noću, kada tih aktivnosti nema, tijelo može usmjeriti mnogo više energije u jačanje imunosnog sustava, kažu liječnici. Preciznije, kortizol, glavni hormon stresa u tijelu, tijekom dana je na višim razinama, a poznato je da taj hormon umiruje naš imunosni sustav. Kada njegove razine noću padnu, obrambeni sustav radi jače, a rezultat toga je i izraženija upala.

To je potpuno normalan i nužan proces za izlječenje, no istodobno uzrokuje pogoršanje simptoma prehlade. I vodoravan položaj čini svoje te bismo zbog njega noću mogli više kašljati i osjećati da su nam dišni putevi začepljeniji.

Kada sjedimo uspravno ili hodamo, sila teža čini svoje te potiče iskašljavanje i curenje iz nosa, odnosno odčepljivanje dišnih puteva. Međutim, kada ležimo u krevetu, gravitacija više ne pomaže, pa se sluz može nakupljati u grlu i pogoršavati kašalj, odnosno u nosu i pojačavati začepljenost.

Linker
26. travanj 2024 21:36