SHUTTERSTOCK
bogatstvo vitamina

Uz njega ćete skratiti vrijeme liječenja od gripe, a može vam pomoći i kod visokog tlaka

Nahranite tijelo vitaminom C

Od svih agruma limun je najbogatiji flavonoidima, koji zaštitno djeluju protiv mikroorganizama, štite od alergija i upala te neželjenog djelovanja slobodnih radikala. Sprečavaju prekomjerno zgrušavanje krvi, štite jetru od otrovnih tvari, a njihova prisutnost u organizmu smanjuje rizik za tumore. Pridonose jačanju krvnih žila, posebice kapilara, čime pomažu adekvatnoj dopremi kisika i nutrijenata do svih stanica u tijelu. Prisutnost flavonoida u agrumima jedan je od razloga njihove česte primjene u fitofarmaciji i liječenju najrazličitijih tegoba - oteklina, proširenih vena, hemoroida, prekomjernog zgrušavanja krvi i sl.

Pomažu i kod snižavanja visokog krvnog tlaka. Flavonoidi agruma imaju umirujuće djelovanje, a potiču i lučenje probavnih sokova i probavu. Stoga se prije jela preporučuje pojesti grejp ili popiti limunov ili limetin sok. Limun je agrum najbogatiji saponinima, koji voću daju gorak okus. Ove aktivne tvari na sebe vežu kolesterol snižavajući tako njegovu koncentraciju u krvi. Djeluju antimikrobno, a sprečavaju i nastanak raka, u prvom redu raka pluća. Saponini ubijaju stanice raka, a u isto vrijeme ne oštećuju zdrave stanice. Stanice raka sadrže više kolesterola na membranama nego zdrave stanice pa vezujući na sebe kolesterol, saponini i tako remete napredovanje raka.

Vitamin C

Limun od svih agruma sadrži i najviše vitamina C. Ovaj nutrijent skraćuje vrijeme liječenja od gripe, a nije manje važna ni njegova uloga u borbi protiv stresa te u sintezi kolagena, vezivnog tkiva koje gradi zube, kosti, kožu i druge organe. Osim toga, vitamin C pridonosi tonusu i očuvanju mladenačkog izgleda kože.

SOK OD LIMUNA, NARANČE I ĐUMBIRA

Sastojci:

  • 300 g cijelih neprskanih limuna
  • 300 g cijelih neprskanih naranči
  • 50 g đumbira
  • med

Priprema:

  1. Operite naranče i limune, a đumbir ogulite i naribajte.
  2. Stavite u prikladnu posudu, prelijte vodom i prokuhajte.
  3. Izmiksajte štapnim mikserom i po potrebi dodajte još vode.
  4. Ohladite i poslužite.
  5. Ohlađeni sok možete zasladiti medom.
Linker
26. travanj 2024 23:35