Šalica ovoga čaja uvodi u miran i čvrst san.
 Foto: Istock
NARODNO ZDRAVLJE

Odoljen - liječi neurozu, slabo spavanje i migrenu te čisti jetru, slezenu i žuč

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

ODOLJEN

(baldrić, baldrijan, valerijana - Valeriana officinalis)

Zeljasta trajnica sa snažnim korijenom (podanak) i uspravnom stabljikom visokom i preko 1 metar. Veliki perasto sastavljeni listovi smješteni su nasuprotno. Cvate od svibnja do rujna; cvjetovi su bijeli ili ružičasti, sitni i skupljeni u veliki metličasti cvat. Odoljen je vrlo rasprostranjen diljem cijele Europe. Raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, po rubovima šuma i šikarama.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekovita je cijela biljka, ali najviše korijen, pa se najčešće i rabi. Iskapa se u rujnu ili u rano proljeće; pere se, očisti od svih postranih korjenčića i suši na zraku. Karakterističan miris valerijane razvija se tek tijekom sušenja korijena. Odoljen je jedna od rijetkih ljekovitih biljaka koja je jednako cijenjena i u narodnoj i u službenoj medicini. Budući da se vrlo lako uzgaja, danas postoje cijele plantaže odoljena, pa se po potrebi njime opskrbljujemo u biljnim apotekama. Odoljen liječi neurozu, slabo spavanje, migrenu i histeriju, smiruje neurozu srca i želuca, ujednačuje srčane otkucaje, pojačava apetit, ublažuje potištenost; pojačava mokrenje, čisti jetru, slezenu i žuč, a izbacuje i žučni kamenac; preporučuje se kod slabosti uslijed slabokrvnosti, kod menstruacijskih i klimakteričnih tegoba, kod slabih očiju, smetnji u disanju i začepljenosti pluća sluzi.

Foto: Istock
Odoljen je jedna od rijetkih ljekovitih biljaka koja je jednako cijenjena i u narodnoj i u službenoj medicini.

• ČAJ - 2 čajne žličice isjeckanog korijena prelijemo s 1/4 l hladne vode i ostavimo 10-12 sati, uz povremeno miješanje. Taj se čaj pije 2-3 šalice dnevno protiv navedenih bolesti ili samo po potrebi, npr. prije spavanja - ako je posrijedi živčana napetost: šalica ovoga čaja uvodi u miran i čvrst san.

• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim količinama odoljen, anis i hmelj: 2 čajne žličice te mješavine dodaju se u 1/4 l vrele vode i ostavi se nekoliko sati te procijedi. Označena količina popije se tijekom dana na gutljaje. Ovaj je čaj osobito djelotvoran kod histerije, migrene, živčane nesvjestice i povraćanja izazvanog živčanom napetošću.

• ČAJNA MJEŠAVINA - mješavina samo odoljena i hmelja priređena na gornji način posebno se preporučuje kao uspavljujući čaj.

• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima korijen odoljena i listovi matičnjaka: 2 čajne žličice ove mješavine prelijemo s 1/4 l kipuće vode, pokrijemo i ostavimo 1 sat; ocijedimo i toplo pijemo tijekom dana na gutljaje; posebno se preporučuje za ublažavanje živčane napetosti i tjeskobe.

• MJEŠAVINA - 2 g praha od odoljena i 2 g koromača te malo meda ili smeđeg šećera doda se u 1/4 l vode ili vina; kuha se oko 5 minuta na laganoj vatri i popije se ujutro i navečer. Pripravak s vodom pomaže kod dišnih smetnji i začepljenosti pluća sluzi, a priređen s vinom pojačava mokrenje, čisti jetru, slezenu i žuč, pa čak izbacuje i žučne kamence.

• KUPELJ - pune kupke svježeg odoljena preporučuju se za liječenje gihta ili kamenca u mjehuru; one izazivaju znojenje i izbacuju sve otrove iz tijela. Kura traje tjedan dana. Ako se liječe kamenci u mjehuru, istovremeno treba svake večeri stavljati i oblog u područje mjehura: svježa biljka malo se prokuha u bijelom vinu.

• TINKTURA - nasiječemo punu šaku korijena odoljena i stavimo u bocu te zalijemo rakijom i ostavimo 4 tjedna na toplom mjestu ili na suncu; procijedimo i dnevno uzimamo 30 kapi s malo čaja ili vode.

• VINO - 3 velike žlice korijena staviti 2 tjedna u 1 litru bijeloga vina i potom procijediti. Dnevno piti 3 puta po malu čašicu toga vina.

• OBLOZI - isjecka se cijela biljka, zajedno s korijenom i stavi kao oblog na glavu - glavobolja uzrokovana nervnom napetošću ubrzo nestaje.

• PRAH - 1 g praha od korijena odoljena stavi se u šalicu vode ili vina, dobro se izmiješa i pije svako jutro. Tko to čini svako jutro, trajno, imat će zdrave oči do u duboku starost.

OPREZ! Moramo se pridržavati propisanih količina jer prevelike količine odoljena oštećuju srce.

Linker
11. travanj 2024 18:24