Metvicu možete dodati i u vaš omiljeni osvježavajući napitak.
 Foto: Istock
Narodno zdravlje

Čudo iz vrta - pojačava rad jetre i gušterače, jača srce, a liječi i migrenu

20. srpanj 2018.
Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

METVICA

(menta, nana, ljuta nana, paprena metvica - Mentha piperita)

U prirodi postoji veći broj metvica, sve one sadrže ljekovite tvari, ali znatno manje od paprene metvice, koja se uzgaja i razmnožava samo trganjem i presađivanjem njezinih vriježa.

Puzave stabljike nazivaju se i vriježama, njima se metvica ukorjenjuje, a iz vriježa izrastu uspravne četverobridaste stabljike, visoke 30-80 cm. Listovi su nasuprotni, duguljasti, nazubljenog ruba.

Cvate od lipnja do kolovoza; cvjetovi su ružičasti, skupljeni u vršne grozdove. Cijela se biljka odlikuje snažnim mirisom na mentol, koji je svojstven i ostalim vrstama metvica. Paprena je metvica križanac srodnih vrsta i nalazimo je samo u uzgoju.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekovit je cijeli nadzemni dio biljke, ali se ipak najviše rabe listovi. U lipnju je najbolje obrati samo listove, a cijele biljke u kolovozu. Različite vrste metvica rabe se kao ljekovite biljke još od antičkih vremena, ali je njihovu primjenu posve potisnula paprena metvica koja je križanac, poznat tek zadnjih 300 godina.

Metvica liječi i pomaže kod niza bolesti - izbacuje štetne tvari iz organizma, čisti želudac i izbacuje nagomilanu sluz, pojačava rad jetre i gušterače; jača srce i sprečava srčane napadaje, olakšava disanje kod starih ljudi; liječi hladne noge i kihavicu, pomaže kod zubobolje, upale desni i jezika, uklanja zadah iz usta, pomaže ako se ne može zadržavati mokraća, smiruje grčeve u želucu, jača živce, liječi vrtoglavicu, nesvjesticu i migrenu.

Foto: Istock
Ljekovit je cijeli nadzemni dio biljke, ali se ipak najviše rabe listovi.

• ČAJ - jedna velika žlica metvice stavi se u 1/2 l vrele vode i ostavi 3-5 minuta; procijedi se i popije tijekom dana. Kura traje 3 tjedna, potom se napravi pauza i po potrebi liječenje se ponovi. Tim se čajem uklanjaju sve štetne tvari iz tijela, jača se srce i želudac iz kojeg se izbacuje nagomilana sluz. Dodatkom meda dobivamo čaj koji trebaju piti stariji ljudi kroz dulje vrijeme po 2-3 šalice dnevno, za oslobađanje od teškog disanja.

• OBLOZI - svježi se listovi lagano opare i stave topli kao oblog na mjehur. To je izvanredno sredstvo za one koji ne mogu zadržavati mokraću. • OBLOZI - svježe listove stavljamo u cipele i kao obloge preko noći; time se liječe hladne noge.

• OBLOZI - preko noći stavljaju se noge u platnenu vreću (svaka noga zasebno) sa svježim listovima metvice; time se postiže znojenje nogu, kada ono uopće ne postoji, što je također štetno.

• SIRUP - 200 g svježih, isjeckanih listova biljke preliti s 1 litrom vrele vode, ostaviti 20 minuta, procijediti i dodati 2 kg smeđeg šećera te dobro izmiješati. Uzima se dnevno 1 velika žlica, po potrebi.

• TINKTURA - sitno isjeckano ili samljeveno lišće metvice stavi se u bocu, napuni se rakijom, ostavi 6 tjedana i potom procijedi. To je prva pomoć kod želučanih grčeva, vrtoglavice, nesvjestice, migrene i srčanih napada. Uzima se dnevno 3 puta po 15 kapi s malo vode ili čaja. Tinkturu sličnog djelovanja možemo načiniti i mješavinom od jednakih dijelova metvice i kamilice.

• ULJE - radi se kao tinktura, samo umjesto rakije stavljamo maslinovo ulje. Tim se uljem masiraju jako udarena mjesta i mjesta oboljela od gihta i reume. Ako se stavi 5-7 kapi na kocku šećera i pojede, izvanredno pomaže kod migrene, putne mučnine, glavobolje i vrtoglavice; istovremeno se piju 2-3 šalice čaja od metvice. Ovakva terapija osobito pomaže slabašnoj djeci, oslabjelima poslije operacije, a pojačava i rad jetre i gušterače.

• METVICA KAO ZAČIN - rabe se svježi ili suhi listovi. Mogu se dodavati svakom čaju, kao sol svakom jelu, a jela začinjena metvicom dobivaju nov, vrlo ugodan okus. Svježi se listovi isjeckaju i dodaju salatama, sirevima, umacima i sl. Suhi se listovi melju u prah. Posebno se preporučuje dodatak od nekoliko listova metvice svakom octu.

OPREZ! Prekomjerno pijenje čaja od metvice može štetiti srcu.

Teme
Linker
01. lipanj 2023 19:29