Koristite li ga?
 Getty Images
Narodno zdravlje

Ne rade vam dobro slezena, jetra ili bubrezi? Možda je ovo lijek za vas...

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

MAŽURAN

(pitomi mažuran, pitomi mravinac, vrtni mažuran - Origanum majorana)

Zeljasta trajnica s razgranjenom, četverobridastom i uspravnom stabljikom, visokom i preko 50 cm. Listovi su nasuprotni, duguljasti, cjelovitog ruba. Cvate u srpnju i kolovozu, cvjetovi su ružičasti ili bijeli. Mažuran potječe iz Indije, odakle se ta začinska biljka proširila najprije Europom, a kasnije i diljem svijeta.

Eterična ulja mažurana djeluju opojno, pa nije dobro pretjerivati s korištenjem te biljke. Osim toga, ljudi s visokim tlakom ne smiju je rabiti.

Kultivira se i s lakoćom ga uzgajamo u vrtu. Osim pitomog mažurana u kontinentalnom području raste samoniklo i divlji mažuran, koji poznajemo i pod imenom obični mravinac (Origanum vulgare) - također je ljekovitih svojstava. U Sredozemlju, pa tako i u našim najtoplijim primorskim krajevima, po travnjacima raste primorski mravinac, koji još bolje poznajemo pod imenom origano (Origanum beracleoticum). Tu mirisnu biljku valja svakako brati i rabiti kao začin raznim jelima, a naročito za umake i pizzu.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekoviti su svi nadzemni dijelovi biljke, beru se u vrijeme cvatnje, režući ih pravilno postižemo 3-4 berbe tijekom ljeta. Vežemo ih u snopiće i sušimo na zraku. Čuvamo ih izdrobljene u dobro zatvorenim posudama i tada zadržavaju ljekovite tvari i kroz više godina.

Možemo navesti niz bolesti kod kojih je preporučljiva primjena mažurana:

  • astma, katar dišnih organa, kašalj;
  • uzetost, iščašenje i uganuće zglobova, reuma, giht;
  • peludna groznica, kihavica i upala nosne šupljine, bolesti usne šupljine i upala jezika;
  • bolne menstruacije;
  • živčane smetnje koje izazivaju lupanje srca, nesanicu, grčeve i tjeskobu;
  • čisti želudac i pluća te pojačava cirkulaciju krvi, pospješuje probavu, naročito kod prehlade probavnih organa, potiče na rad sve unutrašnje organe: pluća, bubrege, jetru, slezenu i mjehur;
  • preporučuje se slaboj djeci i ženama koje nemaju snage.

Foto: iStock
I pitomi i divlji mažuran imaju ljekovita svojstva, a možete ga koristiti svježeg ili suhog.

• ČAJ: 1-2 čajne žlice mažurana prelijemo s 1/4 l kipuće vode, pustimo odstajati 5 minuta i procijedimo. Pijemo u polaganim gutljajima 1-2 šalice dnevno. Istim čajem liječimo peludnu groznicu, kihavicu i upalu nosne šupljine: ispiremo nos izvana i iznutra, njime natopljenu vatu stavljamo u nos, a na nos stavljamo oblog od mažurana; istovremeno pijemo dnevno 1-2 šalice čaja priređenog od neke ovdje opisane čajne mješavine.

• ČAJNA MJEŠAVINA: u jednakim dijelovima mažuran i kopriva: 2 čajne žličice mješavine prelijemo s 1/2 l vrele vode, i nakon 5 minuta procijedimo. Tu količinu čaja pijemo tijekom dana. Odličan je lijek protiv bijeloga pranja i neredovite menstruacije.

• ČAJNA MJEŠAVINA: 2 dijela mažurana i 1 dio stolisnika: 2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre vrele vode i nakon 5 minuta procijedimo; popijemo ga tijekom dana toploga; izvanredan je lijek protiv svih bolesti dišnih organa, a posebno protiv kašlja, hripavca, promuklosti i bronhitisa.

• ČAJNA MJEŠAVINA: u jednakim dijelovima mažuran, kamilica i kadulja: 2 čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre vrele vode i nakon 5 minuta procijedimo i pijemo ga tijekom dana. Čaj od te mješavine djeluje osvježujuće, poput kave, a pije se najviše 1/2 l dnevno.

• KUPELJ: u 5 litara vode stavi se 200300 g mažurana i kuha se 15 minuta. Napravimo pune kupke ostajući u kadi 20 minuta. To je izvanredan lijek za slabunjavu djecu i žene koje nemaju snage.

• OBLOZI: zgnječene svježe listove mažurana stavljamo na bolna mjesta, a preko njih povoj.

• MAST: četiri pregršta sitno isjeckanog mažurana stavimo u 1 kg svinjske masti ili maslaca; ostavimo preko noći i lagano otopimo u vodenoj kupelji te stavimo u kutije koje dobro zatvorimo. Ovom mašću mažemo nos iznutra, ako imamo kihavicu, peludnu groznicu i upalu nosne šupljine. Stavlja se i u nos vata natopljena tom mašću, a istovremeno i oblozi od mažurana na nos. Posebno se ta mast preporučuje za mazanje trbuščića djeci koja pate od napinjanja.

• CIGARETE: od suhog mažurana i podbjela naprave se cigarete koje ne samo da nisu štetne, već su ljekovite, a može ih se uzimati i do 10 komada dnevno.

• PRAH: mažuran u prahu primjenjuje se kao burmut za ušmrcavanje u nos.

• MAŽURAN KAO ZAČIN: u tu svrhu poznate su "majoranske pljevice" koje daju naročiti okus kobasicama i salamama. Preporučuje se i kao dodatak različitim drugim jelima.

Linker
05. ožujak 2024 20:16