Sok od ananasa sadrži enzim bromelin koji pomaže u držanju pod kontrolom razine klorovodične kiseline u želucu.

 SHUTTERSTOCK
Provjereno

Prirodna rješenja: Ove namirnice i sokovi pomažu kod žgaravice

Postoji pregršt provjerenih prirodnih sredstava za ublažavanje žgaravice koja su vam nadohvat ruke

Žgaravica je neugodan osjećaj žarenja koji se javlja u prsima i grlu kad se želučana kiselina podigne i uđe u jednjak, cjevasti organ koji povezuje usta i želudac. Uzrok žgaravice mogu biti neke bolesti, genetski faktori, pa čak i neki lijekovi, no vrlo česti okidači zapravo su povezani s našim načinom života, poput prejedanja ili prebrzog jedenja, jedenja većih obroka netom prije odlaska na spavanje, debljine, pušenja, stresa i anksioznosti, ali i određenih namirnica među kojima su glavni krivci kofein, gazirana pića, alkohol, pepermint, citrusi, luk i češnjak, proizvodi na bazi rajčica, čokolada te masna i jako začinjena hrana. A sve su to faktori na koje se uz malo truda može utjecati i spriječiti nastanak žgaravica ili ih barem prorijediti i ublažiti. Ako ništa od tih mjera koje se odnose na promjene životnih navika ne pomogne, postoji pregršt provjerenih prirodnih sredstava za ublažavanje žgaravice koja su vam nadohvat ruke:

Sok od ananasa

Sok od ananasa sadrži enzim bromelin koji pomaže u držanju pod kontrolom razine klorovodične kiseline u želucu. Kad osjetite da se počinje javljati žgaravica, pokušajte popiti malu čašu soka od ananasa kako biste je zaustavili dok je još u začetku.

Zrela banana

Visok udio kalija u banani čini je prilično lužnatom namirnicom, a to znači da može spriječiti da želučana kiselina nadraži jednjak. No, imajte na umu da su nezrele banane manje lužnate, obiluju škrobom i mogu kod nekih osoba djelovati kao okidač za refluks. Dakle, birajte isključivo zrele banane, a od pomoći mogu biti i neke druge alkalne namirnice poput dinje, cvjetače, komorača i orašastih plodova.

Limunov sok

Ako ne podnosite jabučni ocat, pokušajte sokom od limuna ublažiti žgaravicu. Naime, pijenje soka od pola limuna može donijeti isti rezultat, a najbolje ga je popiti prije jela kako biste pripremili želudac na obrok koji slijedi.

Sok aloe vere

Refluks oštećuje jednjak i čini ga hrapavim, a konzumiranje nečeg s umirujućim djelovanjem može ublažiti bol i neugodu, pa čak i djelovati kao balzam koji pospješuje obnavljanje unutrašnje sluznice jednjaka. Popijte pola šalice soka aloe vere prije obroka kako biste "izgladili" grlo te smanjili upalu i smirili želudac. Aloe vera inače se koristi na površinskim ranama na koži, no na isti način djeluje i iznutra kad se proguta.

Bademi

Ovo je još jedno dokazano učinkovito sredstvo za ublažavanje žgaravice za kojim najčešće posežu trudnice. Bademi obiluju prirodnim uljima koja ublažavaju i neutraliziraju kiselinu u želucu, a visok udio vlakana pomaže u probavnom procesu.

Linker
17. travanj 2024 12:24