SHUTTERSTOCK
Signali tijela

Nizak libido, želja za slanim, grickanje leda mogu biti alarm za anemiju i disbalans hormona štitnjače

Osluškivanje ponovljenih potreba i žudnji trebamo shvatiti kao ozbiljno upozorenje kojim tijelo signalizira da nešto nije u redu

Naše tijelo na savršen način šalje signale koje ne trebamo zanemarivati. Primjerice želja za žvakanjem kockica leda ili potreba za nečim slanim može predstavljati nedostatak minerala i vitamina. Zato je uvijek dobra ideja obratiti pozornost i osluškivati potrebe tijela koje se razvijaju, osobito ako se pojave iznenada niotkuda.

image
SHUTTERSTOCK

Osjećaj mravinjanja nogu

Ako imate neugodan osjećaj kao da vam po nogama ili stopalima gmižu mravci i iznenadnu potrebu za kretanjem kako biste osjetili olakšanje, on može upućivati na sindrom nemirnih nogu. Osobe s ovim sindromom često znaju dodati i ove simptome - žarenje, pečenje, gmizanje, trnce. Posljedica ovog sindroma može stvoriti poremećaj prilikom pokušavanja tonjenja u san pa čak i nesanicu. Nemir u nogama može nastati kao posljedica smanjenja željeza u krvi, manjka vitamina B12, folne kiseline i magnezija. Može se pojaviti i kao komplikacija kod reumatoidnog artritisa, bolesti bubrega, trudnoće te oštećenja perifernih živaca.

Zadebljanje kože

Nemojte ignorirati probleme s kožom niti ih podcjenjivati. Zadebljanje kože ili svrab može biti znak unutarnjeg disbalansa tijela, poput hormonskog poremećaja, ekcema ili alergija. Ako ovaj problem potraje ili ako se čini da se pogoršava, obratite se liječniku radi daljnjih pretraga.

Gubitak njuha, intenzivni snovi i promjena rukopisa

Iako znamo za Parkinsonovu bolest, ipak mnogi od nas ne znaju njezine simptome. Tremor, usporenost pokreta, loš san uz noćne more, te promjene govora i pisanja mogu biti simptomi koji upućuju na ovo stanje.

Ljutnja i agresivno ponašanje

Izljevi bijesa ne moraju uvijek biti rezultat vaše osobnosti. Neki istraživači sugeriraju da bi ovo stanje moglo bi biti povezano s depresijom. Prema njima, depresija se ne treba uvijek povezivati s nedostatkom energije ili osjećaj tuge već na nju može upućivati i agresivno ponašanje.

Previše spavanja

Osjećaj da možete zaspati bilo gdje - ovaj poremećaj naziva se hipersomnija i događa se ne samo u stanjima pretjeranog umora, nego i kod nekih autoimunih bolesti. Također, konzumiranje alkoholnih pića prije spavanja može izazvati ovaj učinak.

Promjene u boji očiju

Ako su oko rožnice oka vidljivi bijeli ili sivi prsten, to može biti znak visokog kolesterola za osobe mlađe od 45 godina. Prsten je sam po sebi bezopasan i ima samo vizualni učinak.

image
SHUTTERSTOCK

Želja za slanim

U redu je voljeti slanu hranu, ali kada to više ne možete kontrolirati i slana hrana postane jedino što želite, vrijeme je da se zapitate zašto. Ova pretjerana žudnja može značiti nedostatak željeza, anemiju, dehidraciju ili predmenstrualni sindrom.

Zaboravljivost, umor i nizak libido

Ponekad se ova stanja povezuju s depresijom jer izgleda kao da ste toliko umorni i zasićeni svime da nemate energije prisjetiti se stvari. Međutim, liječnici sugeriraju da ne biste trebali ignorirati takvo stanje jer ono može jasno ukazivati na probleme s hormonima štitnjače. Također, kod ovih stanja tijela, možete se udebljati i osjećati hladnoću.

Stalna žeđ

Postoje slučajevi kada se stalna žeđ može povezati s hranom koju jedete, stoga provjerite jedete li previše začinjene ili slane proizvode. Ipak, stalna žeđ također može biti znak dijabetesa ili trudnoće.

Želja za grickanjem leda

Želja za grickanjem kockica leda može biti više od obične navike. Nedostatak željeza ili anemija mogli bi biti jedan od razloga ove neobične želje, pokazala su neka istraživanja. Baš zbog toga, ne bi bilo loše napraviti krvne pretrage kako biste provjerili trebate li početi uzimati dodatke prehrani.

Linker
12. travanj 2024 17:23