SHUTTERSTOCK
Signali

Ispucale usne su simptom anemije - koja još četiri znaka upozoravaju na loše zdravstveno stanje?

Naše tijelo često ukazuje na tegobe kroz različite znakove koji zahtjevaju našu pozornost i reakciju

Naše tijelo je savršen detektor koji, ako postoje simptomi, šalje suptilne signale da nam zdravlje nije u najboljem stanju. Drugim riječima, upozorava da moramo obratiti pažnju na vidljive promjene i na vrijeme reagirati. Ipak, mnogi od nas će takve signale zanemariti sve dok ne dođe do ozbiljne ugroze našeg zdravlja. Signali se mogu manifestirati kao ustrajni i neobjašnjivi simptomi poput umora, čestih glavobolja ili boli u mišićima. Znakovi upozorenja također mogu biti i promjene apetita, poremećaji u obrascima spavanja, stalni probavni problemi i promjene na koži mogu ukazivati na osnovne zdravstvene probleme. Konačno, kada emocije postanu intenzivne i opterećujuće, obilježene povećanom anksioznošću ili razdražljivošću, naše tijelo signalizira da je naše mentalno zdravlje ugroženo.

U nastavku izdvajamo četiri simptoma na koja biste trebali obratiti pažnju:

Stalan umor

Ako osjećate stalan umor ili vam treba više vremena da iz jutarnjeg bunila uđete u dnevni ritam, tijelo šalje signale da nešto nije u redu. Iako u današnjem svijetu prepunom elektroničkih podražaja, poticaja da učinimo više ili radimo prekovremene sate, možete zaključiti kako je normalno da ste umorni, to često postaje loše opravdanje. Naime, našem je tijelu potreban san i ako mu ga ne osiguramo, s vremenom će doći do zdravstvenih problema. Ako ustanovite da čak i nakon solidnih osam sati sna, još uvijek žudite za rem fazom, provjerite stanje sa štitnjačom i nadbubrežnom žlijezdom. Također, možda ćete morati detoksicirati tijelo putem prehrane kako biste ga oslobodili nakupljenih toksina.

Ispucale usne

image
SHUTTERSTOCK

Ako stalno posegnete za balzamom za usne kako bi tretirali napuknute usne, pogotovo pukotine u kutovimausana, vrlo je vjerojatno imate nedostatak vitamina B. Napuknute usne također mogu biti rani znak simptoma anemije. Nedostatak željeza, osim simptoma ispucalih usana, može se manifestirati kroz umor, nedostatak zraka, glavobolje, zamućenog vida te grčeva u nogama. U uznapredovalim slučajevima puknuća usana možda će biti potrebno liječenje oralne kandidijaze.

Naježena ili pileća koža

Jedna od tri odrasle osobe ima trajne kvržice koje mnogi nazivaju pilećom ili naježenom kožom. Te kvržice uzrokovane su prekomjernim rastom keratina i obično se pojavljuju na rukama. Uglavnom su bezopasni, iako vas česti svrab može iritirati. Međutim, u rijetkim slučajevima, male kvržice na koži se mogu brzo razbuktati i postati ozbiljna kožna bolest. Ponekad kupanje u mlijeku može pomoći jer mliječna kiselina umiruje keratin. Ipak, u nekim situacijama ćemožda biti potrebni kortikosteroidi kako bi se spriječilo da izrasline postanu ozbiljnije.

Hladna stopala

Mnogi, a posebno one osobe s manjom tjelesnom težinom, mogu imati hladne ruke i noge. Ipak, razlog za zabrinutost bi se trebao pojaviti ako su stopala kontinuirano hladna, neovisno o godišnjem dobu. Smrznuti nožni prsti mogu biti znak Raynaudovog sindroma, gdje je krvotok u stopalima i šakama nedostatan. Zagrijavanje stopala udobnim čarapama neće biti dovoljno jer ovaj je sindrom povezan s autoimunim stanjima, stoga biste trebali posjetiti liječnika.

Iako se nabrojani simptomi mogu činiti kao normalne stvari koje svakodnevno doživljavate, nastojte ih ne zanemarivati. Možda vam tijelo pokušava nešto reći prije nego je prekasno.

Linker
25. travanj 2024 17:43