Vježbanje i ostale aktivnosti? Ujutro
 Getty Images/iStockphoto
Zvuči utopijski, ali...

Neće vam se svidjeti: Evo kako bi izgledao naš dnevni ritam i raspored kada bi slušali naše hormone

Kortizol se luči najviše u jutarnjim satima, kada je naše tijelo najspremnije za različite aktivnosti, poslijepodne i navečer razina kortizola je najniža, a poslije 20 sati drastično se smanjuje. Uglavnom, idealno buđenje je u 6...

Naglo debljanje ili mršavljenje bez promjene prehrambenih navika, nesanica, glavobolja, nepravilni menstrualni ciklusi, umor, ispadnje kose, depresija. Sve to mogu biti simptomi manjka ili viška hormona.

Jedan od tih hormona je hormon stresa. Luče ga nadbubrežne žlijezde, hipofiza i hipotalamus. Konvencionalna medicina tretira ga kod apsolutnog nedostatka, odnosno kada nadbubrežne žlijezde ne rade ili kod hiperprodukcije kortizola, najčešće zbog tumora ili terapije. Sva ostala stanja neuravnotežene proizvodnje kortizola prepuštena su nama da se s njim nosimo kako god znamo.

Važan omjer

Nadbubrežne žlijezde stvaraju kortizol, ali i adrenalin, aldosteron te dehidroepiandrosteron (DHEA) - hormone koji kontroliraju stvaranje i iskorištavanje energije u tijelu. Kortizol je glavni hormon razgradnje (katabolizma), a DHEA izgradnje (anabolizma).

Omjer anaboličkih i kataboličkih hormona pokazuje stanje našeg tijela. Visoka razina kortizola, uz snižene razine DHEA, estradiola, progesterona ili testosterona dovest će do propadanja tijela i nastanka mnogih bolesti. Ali kod visoke razine kortizola uz jake žlijezde koje proizvode dovoljno spolnih hormona i DHEA tijelo neće osjećati posljedice kroničnog stresa.

Kortizol se luči najviše u jutarnjim satima, kada je naše tijelo najspremnije za različite aktivnosti, poslijepodne i navečer razina kortizola je najniža, a poslije 20 sati drastično se smanjuje.

To znači da bi trebalo ustajati oko 6 sati, aktivnosti planirati za prijepodne, kada je organizam najspremniji za borbu sa stresom, a najvažnije je završiti sve fizičke i mentalne aktivnosti do 20 sati te na spavanje otići do 22 sata. Iako zvuči kao utopija, za tijelo je to jedino ispravno rješenje.


Kako prepoznati nedostatak?

Umorni ste, debeli, mršavi, imate suhu kožu, probleme s ispadanjem kose i lomljivim noktima, tamne podočnjake, mrlje na licu? Često ste i prehlađeni, s upalama sinusa, boli vas želudac, imate probleme sa štitnjačom i lupanjem srca,tjeskobni ste, razdražljivi, galamite na djecu i partnera, budite se noću, osjećate se nezadovoljno? Posumnjajte na kortizol.
Kako si pomoći? Odmaranjem i zdravom prehranom koja će podmiriti sve energetske potrebe tijela kako ono ne bi moralo proizvoditi energiju iz vlastitih zaliha, a dobivamo je iz povrća, voća, proteina iz mesa, mahunarki i mliječnih proizvoda, masti i ulja.

Tijelo s disbalansom kortizola treba prije svega vitamin C, vitamine B skupine, koji su izuzetno važni u regulaciji hormona nadbubrežne žlijezde, magnezij i omegu-3.

Relaksiranje prije spavanja

Također, za balansiranje kortizola svakako bi trebalo provesti najmanje sat vremena relaksirajući se prije spavanja, jer vježbe relaksacije smanjuju potrebu za kortizolom i čuvaju nadbubrežne žlijezde

Linker
15. travanj 2024 03:02