SHUTTERSTOCK
pripazite

Mjerite tlak kod kuće? Izbjegnite ove četiri najčešće pogreške - mogu dovesti do lažnih vrijednosti

Povišen krvni tlak glavni je uzrok srčanih i moždanih udara, bolesti bubrega te kognitivnog pada

Posjedujete li kućni tlakomjer? Ako da, znate li koji su koraci potrebni da bi izmjerena vrijednost tlaka bila ispravna? Naime, znanje o ovom postupku osim što će vam dati pravu sliku zdravstvenog stanja, bit će i od velike pomoći za vašeg liječnika u postavljanju dijagnoze ili liječenju visokog krvnog tlaka. Detektirane povišene vrijednosti krvnog tlaka znak su da je potrebno provoditi češće samokontrole uz pomoć kojih ćete pratiti trenutno kretanje vrijednosti tlaka. Liječenje povišenog krvnog tlaka ne utječe samo na njegovo snižavanje nego i na dugoročnu zaštitu nekih organa, osobito srca i bubrega. U zdravih osoba ne bi trebao biti viši od 140/90, a u bolesnika s dijabetesom, srčanom ili bubrežnom bolesti 125/85 mmHg.

Zašto mjeriti krvni tlak kod kuće?

- Neki će imati povišen krvni tlak samo u liječničkoj ordinaciji, što je poznato kao hipertenzija bijele kute - objašnjava dr. Stephen Juraschek i kaže da je jedan od najboljih načina da saznate je li vaš krvni tlak doista viši od normalnog ako ga izmjerite više puta kod kuće.

Kućno mjerenje također ima koristi:

  • Ako vaš liječnik traži da pratite očitanja kako bi procijenio trebate li početi uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka,
  • ako vam je dijagnosticiran visoki krvni tlak i trebate prilagoditi svoje lijekove kako biste bili sigurni da postižete ciljani krvni tlak,
  • ako ste trudni ili ste nedavno rodili, a liječnik je zabrinut zbog preeklampsije.

Koji kućni tlakomjer kupiti

  • Potražite onaj koji je provjeren, što znači da je uređaj neovisno pregledan radi točnosti.
  • Izbjegavajte one tlakomjere čije se manžete koriste na zapešću ruke. Oni nisu tako precizni kao manžete za nadlaktice, a osobito ne nakon navršene 40. godine života.
  • Odaberite i koristite odgovarajuću veličinu manžete. Izmjerite opseg nadlaktice na sredini između lakta i ramena. Većina manžeta za kućne tlakomjere može primiti opseg ruku od 22 do 43 cm, ali dostupne su i manje i veće. Premala manžeta može dovesti do umjetno visokog očitanja, dok labava manžeta može dati lažno niska očitanja.
image
SHUTTERSTOCK

Tri važna trenutka o očitanjima krvnog tlaka

Kućno praćenje krvnog tlaka malo je složenije nego što neki ljudi pretpostavljaju.

- To nije nešto što radite samo sporadično ili kad god imate vremena - kaže dr. Juraschek.

  • Krvni tlak varira tijekom dana, što znači da jedno izolirano očitanje ne daje točnu informaciju.
  • Ako provjeravate krvni tlak kad ste uzrujani ili pod stresom, vjerojatno je da je visok. Ako ga odmah ponovno izmjerite, opet možete imati lažno očitanje što kod nekoga može dovesti do osjećaja panike.
  • Dosljedna, ponovljena mjerenja daju korisniju procjenu od povremenih mjerenja.

Koliko često trebate mjeriti krvni tlak kod kuće?

O ovom pitanju važno je prije svega potražiti savjet od svog liječnika, međutim, kako smatra dr. Juraschek, zlatni standard za kućno praćenje je uzimanje 28 zasebnih mjerenja koja potom možete izračunati kao prosjek da biste dobili reprezentativno očitanje.

- To znači mjeriti krvni tlak četiri puta dnevno; dva puta ujutro i dva puta navečer sedam dana zaredom. Međutim, čak i 12 mjerenja tijekom tri dana je razumno, pogotovo ako uključite jedan dan vikenda objašnjava doktor.

Kako dobiti točne vrijednosti

Uobičajene pogreške mogu dovesti do lažnih visokih vrijednosti krvnog tlaka i to čak za brojku od 10 ili čak do 25 u nekim slučajevima. Liječnik Juraschek savjetuje što učiniti kako biste bili sigurni da ste ispravno izmjerili svoj tlak:

  • Nemojte pušiti, vježbati, konzumirati kofein ili alkohol najmanje 30 minuta prije mjerenja tlaka. Kofein i nikotin sužavaju krvne žile i ubrzavaju rad srca, što može povisiti krvni tlak. Alkohol širi krvne žile, što može dovesti do sniženja krvnog tlaka. A vježbanje povećava otkucaje srca i krvni tlak.
  • Ispraznite mjehur. Pun mjehur može stvoriti pritisak i smanjiti protok krvi u bubrege. Prirodna reakcija tijela je da povisi krvni tlak kako bi bilo sigurno da bubrezi dobivaju dovoljno krvi.
  • Udobno se smjestite, s ispruženom rukom u visini srca. Dok ste u sjedećem položaju, stopala moraju biti ravno na podu, a noge nikako prekrižene. Ruka mora biti ispružena s dlanom prema gore, na stolu tako da lakat bude otprilike u visini srca. Prekrižene noge, osobito u koljenima, privremeno povisuju krvni tlak. Ako stopala ili ruke nisu oslonjene, to će dovesti do stegnutih mišića što može povisiti krvni tlak. Također, podupiranje ruke ispod ili iznad razine srca može utjecati na točnost očitanja.
  • Tihe minute prije očitanja. Prvo omotajte manžetu odgovarajuće veličine oko svoje ruke otprilike centimetar iznad pregiba lakta. Sjednite tiho nekoliko minuta bez ometanja poput TV-a, čitanja, listanja telefona ili razgovora. Zatim pokrenite aparat za mjerenje krvnog tlaka. Sve spomenute distrakcije mogu djelovati na to da se osjećate rastreseno. Dovoljno je samo malo uzbuđenje koje može pridonijeti rastu tlaka.

Zašto je dijagnosticiranje visokog krvnog tlaka tako važno?

Gotovo polovica svih odraslih osoba ima visoki krvni tlak, no otprilike trećina njih nije ni svjesna da ima taj problem. Ovo ozbiljno stanje nazivaju i tihim ubojicom koji je ujedno i glavni uzrok srčanih, moždanih udara, bolesti bubrega te kognitivnog pada.

Linker
26. travanj 2024 20:21