Manjak ovog minerala manifestira se umorom, vrtoglavicom, glavoboljom, nepravilnim radom srca, blijedom kožom, a sve to posebno se događa ženama
 Getty Images
važan mineral

Manjak željeza može dovesti do niza ozbiljnih problema! Naš kviz će vam reći patite li od nedostatka

01. kolovoz 2020.
Za normalnu i nesmetanu funkciju našeg organizma potreban je optimalan unos brojnih vitamina i minerala, a među ovim potonjima to je željezo. Saznajte unosite li ga dovoljno u tijelo.

Kada razmišljamo o disanju, često naš tok misli počinje s nosom, a završi s plućima. No nikad ne razmišljamo o tome kako kisik opće nastavlja svoj put po organizmu. Odgovor leži u krvnom pigmentu - hemoglobinu. Hemoglobin prenosi kisik iz pluća i otpušta ga u, primjerice, mišićima. Hemoglobin čini i do 97 posto čvrste tvari crvene krvne stanice, a čine ga četiri atoma željeza.

U prijevodu, ako je crvena krvna stanica automobil, hemoglobin je motor, dok je željezo - vozač.

Kada u tijelo ne unosimo dovoljno tog minerala kroz hranu, često nastupa anemija. No prije anemije svakako biste mogli primijetiti neki od simptoma nedostatka željeza. Ako u krvnim stanicama nema dovoljno hemoglobina, opskrba kisikom iz pluća je otežana, a to ćete vam biti očito ukoliko čak i prilikom umjerenog ili slabijeg napora osjetite veliki zamor. Vrtoglavica i glavobolja jasno će vam dati do znanja da i mozgu nedostaje kisika, dok će vas svi početi propitkivati jeste li dobro na temelju vašeg blijedog lica.

Dobar indikator nedostatka željeza u organizmu su i suha i oštećena koža i kosa.

Najviše tog minerala u tijelu treba osobama ženskog spola, u razdoblju od prve menstruacije do menopauze. Posebni naglasak ovdje pada na trudnice.

Valja napomenuti kako nije samo manjak željeza u krvi opasan, već i njegov višak može dovesti do brojnih nezdravih stanja.

Riješite naš test i otkrijte unosite li u tijelo optimalnu količinu važnog minerala.

Teme
Linker
30. prosinac 2021 02:01