Neki od simptoma su pospanost, bezvoljnost, slabost i dnevni umor.
 Foto: Istock
Najčešći simptomi

Koliko nam je željeza dnevno potrebno i koji su znakovi nedostatka

Od svih minerala većini najčešće nedostaje željezo, ali simptomi su takvi da se ne primjećuju ili se na njih baš i ne obraća pažnja.

Željezo je vrlo bitan mineral koji prenosi kisik kroz naše tijelo. Kako bi tijelo dobilo čim više kisika treba imati dovoljno željeza i hemoglobina. Hemoglobin zapravo predstavlja dvije trećine željeza u našem tijelu. a ako nam ga nedostaje, tijelo ne može napraviti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica.

I može dovesti do anemije.

Ako imate nezdrave crvene krvne stanice onda vaše tijelo neće dobiti kisik koji mu treba te ćete postati umorni. Ova razina iscrpljenosti negativno će utjecati na sve u vašem tijelu od mozga do vaše sposobnosti da se othrvate bolesti.

Koliko željeza nam je potrebno

Količina koja vam je potrebna temelji se na vašem zdravlju, dobi i spolu. Zbog činjenice da brzo rastu, djeca će zahtijevati više željeza od odraslih. Tijekom djetinjstva dječaci i djevojčice u dobi između 4 i 8 zahtijevaju 10 miligrama, a oni između 9 i 13 zahtijevaju 8 miligrama.

Počevši od adolescencije, žene će, zbog gubitka krvi tijekom menstruacije, zahtijevati više željeza (između 19 i 50 godina - 18 mg), dok muškarci između istih dobnih skupina trebaju samo 8 mg. Potreba za željezom se smanjuje kad žena uđe u menopauzu (8 mg).

Postoje određene situacije u kojima se potreba za željezom povećava, a to su:

  • Trudnoća
  • Kada dojite
  • Dijaliza
  • Ako imate čir
  • Ako imate gastrointestinalni poremećaj koji sprječava vašem tijelu redovito apsorbiranje željeza
  • Ako uzmete previše antacida
  • Ako često vježbate
  • Ako ste vegetarijanac ili vegan

Simptomi nedostatka

Prvi simptomi da vam nedostaje željeza su blijeda koža, umor koji vas prati cijeli dan i poteškoće pri vježbanju. Također su tu i kratak dah, brzi otkucaji srca, natečen jezik i usta, hladne ruke i noge, lomljivi nokti i kosa, ali i žudnja za kredom ili glinom.

U nekim težim slučajevima može doći do poteškoća s gutanjem. Jednostavan test krvi će pokazati nedostaje li vam željeza. Ako ste trudni, preporučujemo vam redovito testiranje.

Hrana bogata željezom

  1. MESO i RIBA : jetra, crveno meso, svinjetina i perad, riba, školjke
  2. POVRĆE : cikla, leća, mahunarke, soja, zeleno lisnato povrće, masline
  3. GRICKALICE : grožđice, sjemenke bundeve, kakao (tamna čokolada)
  4. ZAČINI : origano, timijan

Želite li se dodatano informirati o ovom i drugim za naše tijelo važnim vitaminima i mineralima , posjetite našu rubriku .

Linker
05. ožujak 2024 21:02