Istraživanje je napokon "skinulo krivicu" sa Mjeseca.
 Foto: iStock
Istina ili mit

Loše ste raspoloženi? Ne spavate? Možda je Mjesec kriv!?

Znanstvenici su proveli istraživanje na djeci jer smatraju da je relevantnije s obzirom da su mladi podložniji promjenama ponašanja nego odrasli, a i njihove potrebe za spavanjem su veće.

Mjesec je stoljećima okružen aurom misterije, a njegov utjecaj na ljudsko ponašanje predmet je mnogih nagađanja, fascinacija i mitskih priča. Iako puni mjesec ne može pretvoriti ljude u vukodlake, neki ga optužuju da je krivac za loš san i promjene raspoloženja. Potkrepljuje li zananost te tvrdnje?

Znanstveno istraživanje

S namjerom da otkriju kako i da li uistinu mjesečeva faze utječu na ljude, međunarodna skupina znanstvenika pratila je 5812 djece s pet kontinenata tijekom mjesečevih ciklusa, te pojavljuju li se kod njih promjene u spavanju i dolazi li do razlike u svakodnevnim aktivnostima.
Znanstvenici su proveli istraživanje na djeci jer smatraju da je relevantnije s obzirom da su mladi podložniji promjenama ponašanja nego odrasli, a i njihove potrebe za spavanjem su veće. Djeca su bila iz širokog spektra ekonomskih i sociokulturnih razina, različite dobi, spola, obrazovanja, a u obzir su uzete i razlike kao što je dužina trajanja spavanja noću, stupanj tjelesne aktivnosti i sl.

Ups!

Podaci su prikupljani tijekom 28 mjeseci, koliko je trajanje mjesečevog ciklusa. Oni su zatim podijeljeni u tri lunarne faze: pun mjesec, polumjesec i mladi mjesec. Rezultati su pokazali da je trajanje spavanja oko punog mjeseca u odnosu na mlađak u prosjeku bilo kraće za oko pet minuta (što je otprilike jedan posto), a niti jedan drugi oblik ponašanja ni aktivnosti nije se promijenio.
- Studija je uvjerljiv dokaz da Mjesec ne utječe na ponašanje ljudi. Jedina značajna spoznaja bilo je 1% manje sna za punog mjeseca, a spavanje 5 minuta kraće ne predstavlja bitnu opasnost za zdravlje. Uistinu ne bismo trebali biti zabrinuti zbog punog mjeseca. Na naše ponašanje u velikoj mjeri utječu mnogi drugi čimbenici kao što su geni, obrazovanje, priroda i psihosocijalni aspekati, a ne gravitacijske sile - kažu znanstvenici.

Mjesečevi ciklusi

Iako su rezultati ovog istraživanja potpuno jasni, kontroverze oko mjeseca sigurno će dovesti do novih istraživanja kako bi se utvrdilo je li naša biologija na neki način sinhronizirana s mjesečevim ciklusima i da li možda pun mjesec ima veći utjecaj na ljude koji pate od duševnih bolesti ili fizičkih smetnji.
U svakom slučaju postoji li iza mita znanost ili ne, mjesečeve će tajne zasigurno i dalje privlačiti ljude...

A kakva su vaša iskustva? Utječe li puni Mjesec na vaše raspoloženje? Pišite nam!

Linker
25. travanj 2024 20:05