Ako je vaša prehrana uravnotežena i raznovrsna, vjerojatno unosite dovoljno vitamina
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Kako se utvrđuje manjak vitamina i minerala u organizmu?

Do njihova manjka dolazi zbog nedostatnog unosa hrane, povećanih potreba, slabe iskoristivosti te zbog tjelesnih i emotivnih stresova

Zanima me je li sada nužno piti vitamine ili ih pravilnom prehranom dovoljno unosimo u organizam. Ponekad se osjećam umorno. Kojih vitamina i minerala ne smije manjkati u organizmu i kako se utvrđuje njihov manjak?

Elvira T., Koprivnica

Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat:

dr. Vesna Gorički

"Ako je vaša prehrana uravnotežena i raznovrsna, vjerojatno unosite dovoljno vitamina. Do njihova manjka dolazi zbog nedostatnog unosa hrane, povećanih potreba, slabe iskoristivosti te zbog tjelesnih i emotivnih stresova. U odgovarajućim količinama oni nas štite od umora, prehlade, usporavaju starenje, smanjuju rizik od obolijevanja, navodno čak i od malignih bolesti. Nužni su za normalan rast, probavu, mentalne procese te za povećanje otpornosti organizma kod infekcija. Ako se vitamini i minerali unose kao dodaci u obliku tableta, treba biti veoma oprezan. Mora se znati da su vitamini i minerali u suptilnoj ravnoteži i da svaki poremećaj te ravnoteže dovodi do lančane reakcije drugih poremećaja. Ukratko, svi vitamini i minerali u većim količinama su otrov za organizam.

Bezbolna pretraga

Postoji metoda kojom se može izmjeriti koncentracija vitamina i minerala u tijelu, a radi se preko kože. To je bezbolna pretraga koja pokazuje trenutačnu koncentraciju određenih vitamina i minerala u organizmu te se kod eventualnih nedostataka preporučuje ciljano uzimanje vitamina ili minerala. Metodu je prije 40-ak godina otkrio dr. Voll. Testiranje se provodi na aparatu koji se zove EAV organometar - koristi se i za terapiju i za dijagnostiku, u svijetu je prihvaćeno i najviše se koristi u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i Kanadi. Metoda se zasniva na fenomenu da je električni otpor kože znatno niži u akupunkturnim točkama, tj. akupunkturne točke provode relativno više električne struje nego okolna koža. Dokazano je da se određene tvari koncentriraju na točno određenim točkama na koži, a to su uglavnom poznate akupunkturne točke. Pretraga traje oko 20 minuta i obuhvaća sve pozna-te vitamine i minerale. Pacijent u ruke primi sondu (koja služi kao "uzemljenje"), a terapeut drži sondu-olovku kojom se izvodi testiranje. Prije mjernog postupka svakom se pacijentu odredi otpor kože (jer svaki pacijent ima drukčiju vlažnost kože) te se svaka točka premaže specijalnim uljem.

Akupunkturne točke

Terapeut koji izvodi mjerenje mora dobro poznavati akupunkturne točke (mjerenje se vrši u centru točke) kako bi se izbjegli lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati. Ovisno o rezultatima, kontrolni pregled je za 4-6 tjedana nakon prvog ispitivanja. Pacijent dolazi na kontrolne preglede sve dok se ne postigne optimalna razina vitamina i minerala."

Linker
05. ožujak 2024 20:30