SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Pitali smo stomatologa: Treba li popravljati mliječne zube

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić

Moj sin ima četiri godine i zanima me treba li djetetu u toj dobi popravljati mliječne zube?

  • Jelena T., Varaždin

Odgovara prof. dr. Hrvoje Brkić, spec. dentalne i oralne patologije s parodontologijom, Stomatološki fakultet, Zagreb

Zubi su podložni kvarenju kada se o njima ne vodi briga, odnosno kada higijena usne šupljine nije optimalna. Mliječni zubi još su podložniji kvarenju jer djeca vole slatkiše, a još nisu svjesna posljedica djelovanja šećera na usnu šupljinu, ali i na cijeli organizam. U toj dobi još nisu spretna u četkanju zuba, stoga im roditelji trebaju pomoći i ukazati na eventualne propuste.

Dakle, mliječne zube treba liječiti i ako dijete ima više od tri karijesna zuba u usnoj šupljini, to se smatra zanemarivanjem. Mliječni zubi su čuvari prostora za trajne zube i preko njih se prenose žvačne sile koje stimuliraju rast čeljusti. U slučaju da se mliječni zub izvadi ranije, kada trajni zub još nije spreman da ga zamijeni, dijelovi čeljusti zaostaju u rastu te im se smanjuje prostor za izlazak u usnu šupljinu. Kao posljedica bit će potrebna opsežna ortodontska terapija, a ponekad i vađenje zdravih trajnih pretkutnjaka.

Dijete će uz cijeli mukotrpni tretman postati anksiozno te će nositi strah od stomatologa cijeli život. Predlažem da dijete dovedete na Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u Kliniku za stomatologiju gdje će mu pružiti profesionalnu stomatološku skrb uz preventivne i edukativne postupke za djecu i roditelje.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:14