Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Lako se može pretvoriti u tihog ubojicu - zašto nastaje kronična upala i kako je možemo pobijediti

Povezuje se s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, autoimunosnim bolestima, Alzheimerovom bolešću i rakom

Znanstveno je dokazano da se stalna upala u našem organizmu može pretvoriti u tihog ubojicu koji će ozbiljno narušiti zdravlje. Povezuje se s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, autoimunosnim bolestima, Alzheimerovom bolešću i rakom. Na Sveučilištu Harvard ističu da se tri od pet smrti može spasiti ako smanjimo upalu u tijelu, iako nam je ona prirodni mehanizam obrane u tijelu.

Naime, upala nastaje kada naš imunosni sustav 'pošalje' bijele krvne stanice da ga obrane od virusa, bakterija i toksina i kratkoročno je iznimno važno da pravilno radi sustav obrane. Međutim, kratkotrajna upala može se lako premetnuti u dugoročnu i kroničnu te tada ugrožava zdravlje. Najlakši put do kronične upale najčešće su nezdrave životne navike, način prehrane, stalna izloženost stresu bilo koje vrste.

Stresori su i različiti toksini iz našeg okoliša, stalne blage bakterijske ili virusne infekcije, fizičke ozljede, alkohol i debljina. Ako smo stalno izloženi stresorima imunosni sustav više ne prepoznaje kada treba stati i neprestano reagira stanjima povišene upale.

Stručnjaci s Harvard Medical School objavili su savjete kojima se kronična upala može pobijediti i tako spriječiti da neke bolesti nastanu.


Korak 1: Jedite one namirnice
koje će pomoći organizmu da pravilno funkcionira. Mnogo je savjeta o antiupalnim dijetama, no mnoge nisu utemeljene na dokazima i često nisu preporučljive na duge staze. Unosite zdrave masti, kao što su ulje lanenih sjemenki, maslinovo ulje i orašasti plodovi. Bobičasto voće (i općenito namirnice crvene, ljubičaste i tamno plave boje) ima mnogo antioksidansa koji smanjuju upale. Moćan antioksidans je kvercetin koji pomaže u smanjivanju kronične upale, a ima ga u mnogim biljkama pa se savjetuje prehrana temeljena na biljnim namirnicama. Kvercetina ima najviše u luku i češnjaku, bobičastom voću, kupusnjačama, crnom čaju... Više jedite kelj, špinat, blitvu (zeleno lisnato povrće) jer i oni sadrže visok udio protuupalnih spojeva. I među začinima je mnogo onih koji mogu smanjiti upalu jer sadrže velike količine antioksidacijskih spojeva. Kurkuma i đumbir nalaze se na samom vrhu poželjnih namirnica u borbi protiv upale.


Korak 2: Pokrenite se.
Iznenađujuće malo je potrebno aerobnih vježbi kako bi se smanjila kronična upala. Ako se orijentirani na sjedenje većinu dana čak i kratkotrajna šetnja od 15 minuta do pola sata ima iznenađujuće povoljan učinak na zdravlje. Štoviše, ako pretjerano vježbate i iscrpljujete tijelo i to može izazvati upalni odgovor tijela.


Korak 3: Dovedite kilažu u normalu. Tjelesna težina, čak i više nego što mislimo utječe na zdravlje. Trbušna debljina, dokazano je, dovodi do stvaranja upalnih procesa jer masne stanice potiču stvaranje upalnih parametara. Za početak značajno smanjite unos šećera i zasićenih masnoća.


Korak 4: Potrudite se da dovoljno spavate.
Nedovoljno sna i loš san utjecat će na razinu energije tijekom dana, raspoloženje i radnu učinkovitost, ali također može naštetiti i srcu. Razvijanje higijene spavanja pomaže da se to spriječi te da se budite odmorni. Odlazite na vrijeme spavati, neka prostorija bude prozračena, prije spavanja ne jedite i ne koristite u spavaćoj sobi elektroničke uređaje.


Korak 5: Ako pušite, prestanite.
Naime, prestanak pušenja može rezultirati značajnim smanjenjem kronične upale u organizmu za samo nekoliko tjedana od prestanka pušenja. Ako ne uspijevate sami, možda će biti lakše uz pomoć škole nepušenja.


Korak 6: Ograničite unos alkohola.
Alkohol narušava funkciju jetre i probavnog sustava, a oba su ključna u smanjivanju upala.

Korak 7: Izbjegnite kronični stres. Stres može proširiti upalu i potaknuti pogoršanja mnogih kroničnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, bolesti srca, depresija...Mnogo je načina na koje je moguće nositi se sa stresom, postroje različite tehnike opuštanja koje su vrlo djelotvorne, od boravka u zelenilu, joge, meditacije do rekreativnog bavljenja sportom, razvijanje hobija, održavanje socijalnih kontakata i sl.

Linker
05. svibanj 2024 18:50