FOTOGRAFIJE: DRAGANA991 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Imam česte upale sinusa i sve je gore. Što da radim?

Potrebno je obaviti detaljan endoskopski pregled nosa radi otkrivanja patologije te ovisno o tome procijeniti je li potrebno kirurško liječenje ili će biti dovoljna pravilna konzervativna terapija

Imam česte upale nosa i sinusa, u prosjeku 3-4 puta godišnje, koje uredno liječim antibioticima, kapima za nos, ispiranjem. Kažu mi da to više nije akutna faza, već da je riječ o kroničnoj upali. U doba pandemije sve mi je još više komplicirano. Što da radim?

Božo L., Bjelovar

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog:

image
FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Kronična upala sinusa čest je problem u općoj populaciji. Potrebno je pokušati utvrditi uzrok kronične upale te ovisno o uzroku odrediti liječenje. Česta podloga kroničnoj upali sinusa su alergije, deformiteti septuma itd. Ako postoji sumnja na alergiju, preporučuje se napraviti alergološko testiranje. Ispiranje nosa fiziološkom i hipertoničnom otopinom djeluje olakšavajuće u velikom broju slučajeva, ali često nije dovoljno, već je potrebno uključiti i nazalne kortikosteroide, odnosno antibiotike u slučajevima evidentne upale. Potrebno je obaviti detaljan endoskopski pregled nosa radi otkrivanja patologije te ovisno o tome procijeniti je li potrebno kirurško liječenje ili će biti dovoljna pravilna konzervativna terapija."

Linker
19. travanj 2024 15:12