Kada su razine upalnih citokina (proteina povezanih s imunosnim sustavom) povišene, mogu utjecati na pojavu bolova i zamora u mišićima te oticanja
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
prepoznajte na vrijeme

Sedam znakova kronične upale: simptomi nisu uvijek jasni i zato je važno osluškivati suptilne signale tijela

S obzirom na to da se kronična upala događa na staničnoj razini, njezini simptomi nisu uvijek jasni i vidljivi. Zbog toga je važno osluškivati suptilne tjelesne signale kako biste na vrijeme uočili prisutnost kronične upale

Kronične upale igraju važnu ulogu u razvoju mnogih vrlo teških bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, rak, dijabetes i debljinu. Zbog toga je važno obratiti pažnju na moguće znakove kronične upale koje nam tijelo šalje.

Nisu sve upale nužno loše. Primjerice, akutna, kratkotrajna upala nam pomaže, jer ona je imunosni odgovor do kojeg dolazi zbog ozljede ili infekcije u organizmu (poput uganuća zgloba ili prehlade). Nakon što imunosni sustav pobijedi uzročnike problema, upala nestaje. S druge strane, kronična se upala razvija kada se imunosni sustav pretjerano mobilizira u nastojanju da se brani od prijetnji te u takvoj napadačkoj aktivnosti ostaje dulje vrijeme. Takva upala šteti tijelu.

S obzirom na to da se kronična upala događa na staničnoj razini, njezini simptomi nisu uvijek jasni i vidljivi. Zbog toga je važno osluškivati suptilne tjelesne signale kako biste na vrijeme uočili prisutnost kronične upale.


1. Problemi s pamćenjem i koncentracijom

Mozak će vjerojatno podnositi golem teret ako se vaše tijelo mora nositi s kroničnom upalom.

- Kronični stres, koji se javlja uz upalu, vodi cijelo tijelo, a posebno simpatički živčani sustav, u stanje konstantne stimulacije. Takvo trajno stanje napetosti može pogoditi pamćenje i koncentraciju - kaže dr. Deena Adimoolam-Gupta, američka endokrinologinja i internistica.


2. Bolovi u tijelu i mišićna slabost

- Kada su razine upalnih citokina (proteina povezanih s imunosnim sustavom) povišene, mogu utjecati na pojavu bolova i zamora u mišićima te oticanja. Kronična upala zapravo oštećuje mišićna vlakna, što dovodi ne samo do slabosti mišića, nego zahvaća i arterije koje prolaze kroz mišiće - rekao je dr. Niket Sonpal, internist i gastroenterolog iz New Yorka. Uz to, upala potiče oticanje unutar i oko zglobova, što može izazvati osjećaj neugode i bolove.


3. Inzulinska rezistencija

Kronična upala povezana je s povišenjem vrijednosti hormona kortizola, koji čini stanice tijela otpornijima na djelovanje inzulina, hormona koji nam pomaže regulirati razine šećera u krvi. Takva, upalom izazvana inzulinska rezistencija, može dovesti do visokih vrijednosti šećera i do (pogoršanja) dijabetesa tipa 2.

- Kronična upala će vjerojatnije dovesti do rezistencije na inzulin kod ljudi s određenim rizičnim faktorima, kao što je debljina, ali i kod onih koji moraju dugoročno uzimati kortikosteroide - rekla je dr. Adimoolam-Gupta.


4. Kožni osipi

Crvenilo, plikovi, suhoća, svrbež - sve te pojave na koži mogu upućivati na kroničnu upalu. Osip je odgovor koji nastaje kad se imunosni sustav brani od mikroba, alergijskih reakcija i unutarnjih bolesti. Postoje stotine tipova osipa i sličnih pojava koje nastaju u vezi s upalnim promjenama na koži.

Ozbiljan primjer bolesti kože do koje dolazi kada je imunosni sustav preaktivan je psorijaza. Kod nje stanice kože prebrzo rastu, što dovodi do upale kože i karakterističnih ljuskica i naslaga.


5. Manjak energije

Kronična upala uzrokuje trajni stres za tijelo, zbog kojeg je simpatički živčani sustav pretjerano stimuliran, pa je osoba uvijek u načinu rada „bori se ili bježi”. S vremenom, to neprestano stanje napetosti i budnosti može iscrpiti vašu energiju i dovesti do općeg umora.

Povrh toga, u stanju sistemske upale tijelo se mora nositi s otpuštanjem upalnih citokina u krv.

- Upalna bolest crijeva, psorijaza ili reumatoidni artritis primjeri su kroničnih upalnih bolesti koje uzrokuju kronični umor - rekao je dr. Sonpal.


6. Previše sekreta iz nosa

Patite li od stalne začepljenosti nosa, nakupljanja sluzi ili redovitog curenja iz nosa? Prevelika produkcija sluzi u dišnim putevima događa se jer je sluznice pojačano proizvode kako bi zaštitile epitelne stanice dišnog sustava.

- To se posebno događa kod upalnih plućnih bolesti, kao što je KOPB - kaže dr. Sonpal.

No, povećana proizvodnja sluzi prisutna je i kod akutnih upala. Primjerice, više sluzi i curenja iz nosa može se pojaviti zbog alergijskog rinitisa, koji je rezultat kontakta sluznice u nosu i alergena, poput peludi.


7. Problemi u probavnom traktu

Probavne teškoće, poput nadimanja, osjećaja neugode i mučnine, zatvora ili proljeva, također mogu biti znaci upale. Primjerice, gastritis - skupina stanja koje karakterizira upala želučane sluznice – može uzrokovati vrlo neugodne simptome poput bolova u gornjem dijelu želuca, žgaravice i refluksa.


Kako smanjiti kroničnu upalu

Postoje neki koraci pomoću kojih možete spriječiti pojavu kronične upale ili pak ublažiti njeno manifestiranje. Dr. Adimoolam-Gupta predlaže da počnete živjeti u protuupalnom stilu.

* Smanjite stres: Uključite u dnevni raspored aktivnosti koje će vam pomoći u smirivanju, poput joge, meditacije i dubokog disanja.

* Pazite na spavanje: Idealno bi bilo spavati između sedam i osam sati svake noći. Spavanje podržava normalnu produkciju hormona rasta i testosterona, koji pomažu tijelu da se oporavlja i obnavlja.

* Jedite protuupalne namirnice: Voće i povrće bogato je antioksidansima i polifenolima, bioaktivnim tvarima koje mogu pomoći u zaštiti od upala.

* Izbacite neke namirnice: Ograničite ili još bolje izbacite s jelovnika hranu punu aditiva i konzervansa, a to je sva značajno prerađena hrana, te onu s velikim udjelom zasićenih i trans masnoća (to je uglavnom fast food), jer mogu pogoršati upalu.

* Krećite se: Redovito vježbanje može pomoći u snižavanju razina proupalnih molekula u organizmu.

* Smanjite pijenje alkohola: Pretjerano pijenje alkohola oštećuje jetra, ali utječe i na sve ostale organe, potičući trajnu sistemsku upalu.

* Prestanite pušiti: Ako još niste, odmah odbacite cigaretu. Pušenje je povezano sa smanjenom proizvodnjom protuupalnih molekula u tijelu, što može potaknuti razvoj upale.

* Kada liječniku: Ako ste uočili na sebi spomenute znakove kronične upale ili neke druge neuobičajene signale tijela, što prije se javite liječniku koji će vas za početak uputiti na potrebne testove.

Linker
05. ožujak 2024 20:49