SHUTTERSTOCK
Balans glikemije

Korištenjem ove namirnice prije obroka zaustavit ćete nagli porast šećera u krvi

Nova istraživanja pokazuju da unos proteina sirutke daje osjećaj sitosti i potiće osjetljivost na inzulin

Bilo da ste ljubitelji sitnih zalogaja prije obroka ili vjerno čekate vrijeme ručka nedavno objavljeni pregled 16 kliničkih studija mogao bi vas potaknuti na promišljanje.U fokusu je protein sirutke. Naime, prikupljeni podaci dosljedno pokazuju da unos proteina sirutke prije obroka pomaže u snižavanju glukoze u krvi nakon obroka.

Dosljednost rezultata studija

Sve studije uključene u jedinstvenu analizu uspoređivale su učinak dodatka proteina sirutke prije obroka pomiješanog s vodom. Unatoč prilično različitim varijablama studija o tome koliko su dugo prije obroka osobe konzumirale proteine i koju količinu, rezultati su bili prilično dosljedni. I to u sljedećem:

image
SHUTTERSTOCK

1. Protein sirutke značajno snižava skok glukoze u krvi nakon obroka

Kad god se pojede obrok koji obiluje ugljikohidratima (voće, kruh i žitarice i ostalo), šećer u krvi raste. Ako pojedeni obrok sadrži isključivo ugljikohidrate bez proteina i masnoća, razina šećera u krvi brzo raste, a zatim pada. Dobar primjer za to je bombon od grožđanog šećera. Napravljena analiza studija je pokazala da unos proteina sirutke prije obroka ima značajnu ulogu u prevenciji naglog skoka šećera nakon pojedenog obroka. U usporedbi s onima bez dijabetesa, osobe s tipom 2 dijabetesa su također imale manji porast razine glukoze u krvi 30 minuta do dva sata nakon obroka.

2. Protein sirutke povećava osjetljivost na GLP-1 i inzulin

Glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1) je hormon koji proizvodi sluznica crijeva kada se konzumira hrana. Poznat je kao regulator apetita, a njegova glavna funkcija je potaknuti lučenje inzulina - hormona odgovornog za snižavanje razine šećera u krvi. Protein sirutke bio je povezan s ova oba hormona.

3. Protein sirutke usporava pražnjenje želuca

Protein sirutke može usporiti vremenski proces koji je potreban hrani da pređe iz želuca u crijeva. Sporije pražnjenje želuca potiče osjećaj sitosti i zadovoljstva nakon obroka. Uz to, protein se smatra zasitnim makronutrijentom.Posebno sirutka - istraživanja pokazuju da je u usporedbi s dodacima kazeina ili proteina soje, sirutka učinkovitija.

Koliko proteina sirutke potrebno da bi se vidio učinak?

Istraživači nisu uspjeli točno odrediti najbolju količinu sirutke za unos prije obroka. Neka od istraživanja uključena u ovaj pregled promatrala su nisku dozu proteina od četiri grama, dok su druga promatrala mnogo veću dozu od 55 grama. Većina dodataka proteina sirutke daje oko 20-25 grama proteina po obroku. Svoj shake od proteina sirutke možete popiti 30 minuta prije obroka kako bi imao dobar učinak u borbi protiv naglog skoka glukoze u krvi.

Linker
11. travanj 2024 13:54